MI AZ A SMART CITY?

AZ ÚJ TECHNOLÓGIÁK KREATÍV EREJÉT HASZNÁLJUK FEL AZ EMBEREK ÉLETMINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSÁRA

Smart City – Egy közösség, ahova tartozol!

A Smart City koncepció sok szempontból egyszerűen a jó várostervezés, városfejlesztés, városirányítás, amely magában foglalja mind a digitális technológia fejlődését, mind az új gondolkodást a régi városi kapcsolatokról, közösségekről, környezeti fenntarthatóságról, részvételi demokráciáról, jó kormányzásról és átláthatóságról. A Smart City koncepciót gyakran úgy értelmezik, hogy az a városok újbóli urbanizációja, amely során időt, energiát és képességeket és a digitális összekapcsoltságot kihasználva dolgozhatunk akár már a folyamatban lévő városi projekten is. Így egy együttműködési kör alakul ki, amelyben a város polgárai a smart city fejlesztésben az interaktivitásra alapuló közösségi tervezés révén vesznek részt. A Smart City az érintettek interaktivitása, a közös intelligencia megteremtésével erősödhet és elvezethet a „tulajdonosi szemlélet” kialakulásához, azaz a jelenleg sokszor tapasztalt „mindenkié, tehát nem az enyém” attitüd helyett a „mindenkié, tehát az enyém is” lesz a meghatározó – amely egy új társadalmi viszonyrendszer alapja lehet.

A városok és azokban levő közösségek szerepe már a COVID-válság előtti időkben felértékelődőben volt, de a mostani megújulás során ez a tendencia erősödik. A helyi szereplők, a közvetlen érintettek felelőssége, hogy ezzel a lehetőséggel mennyire élnek. A Smart City gondolkodás ma már nem arról szól, hogy milyen internetes, digitális kütyüket, megoldásokat alkalmazunk, hanem arról, hogy a helyi közösség céljait, szándékait hogyan tudja szolgálni a korszerű technika, technológia – ehhez viszont kezdeményező helyi közösségekre van szükség. A közösségek létrejöttét és működését pedig szolgálják az info-kommunikációs megoldások.

A városok közösségeinek kell kialakítaniuk, hogy mit tekintenek „smart city-nek” saját településükön. A XIII. kerület eddigi sikeres városfejlesztésének új és jövőbe mutató kezdeményezése, hogy az itt lakók, itt dolgozók, itt tanulók közösen dolgozhatják ki – és folyamatosan alakíthatják – a SMART13 Programot.

Kiindulásképpen induljunk ki egy általános megfogalmazásból, melyet aztán a helyi közösség fejleszthet tovább a SMART13 Programban:

Egy smart és fenntartható város olyan innovatív közösség, mely az info-kommunikációs és egyéb technológiai lehetőségeket

  • az életminőség,
  • a város működtetés és szolgáltatásainak és
  • a versenyképesség

színvonalának fejlesztésére használja. Ezáltal biztosítja, hogy mindezek a jelen és jövő generációinak szükségleteit, igényeit szolgálják és így hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

Nem elhanyagolható kérdés, hogy a smart city fejlesztés hatalmas üzlet. Üzleti elemzők a globális smart city piac növekedését a
2017. évi 517 000 000 000 USD-ról
2025-re 3 300 000 000 000 USD-ra prognosztizálják.
Összehasonlításul Magyarország GDP-je 2017-ben 139 000 000 000 USD volt.

Azok a városok lettek a smart city fejlesztésekben sikeresek, akik felismerték, hogy a már most is „termelődő” adataikat, illetve a fejlesztéseik során elsősorban az info-kommunikációs megoldások által beszerezhető adataikat egy, lehetőleg nyitott rendszerbe foglalva támogathatják a meglevő és idevonzani tervezett vállalkozásokat. A csak Big Data-ként emlegetett adatgazdálkodás a „jövő olajaként” tekint az adatra.

Az Európai Unió eddig is kiemelten támogatta a smart city fejlesztéseket, a 2021-től induló költségvetési periódusban ugyancsak prioritást élveznek az ide tartozó fejlesztések, – különösen a klímavédelemmel kapcsolatos, energiahatékonyságot növelő – projektek támogatása.

A SMART13 Program a helyi igények, szükségletek kielégítésére fókuszál, az itt élő embereket tartja a legfontosabbnak. Ugyanakkor, mint Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete részese, kezdeményezője is a fővárosi smart city fejlesztéseknek, amelyek a kerület fizikai határain túl mutatnak. A smart city gondolkodásnak a következő szintjei az országos, majd európai smart city hálózatokkal való együttműködés. Globális szinten a smart city elsősorban a fenyegető klímaválságban játszhat szerepet, ahol a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításában vehetjük ki a részünket.

A SMART13 Program során a kerület előtt álló valamennyi szinten jelentkező kihívásokat számba véve lehet egy valós helyi közösségi fejlesztést megtervezni.

A XIII. kerület hatalmas potenciállal rendelkezik a smart city fejlesztéshez, ez a Váci út és térségébe települő vállalkozások partnerként való bevonásával akár világszínvonalú fejlesztésekhez vezethet már a közeljövőben. A közös innovációs ökoszisztéma megteremtése olyan win-win szituációt eredményezhet, amely révén az önkormányzat célja, azaz hogy 2033-ra Budapest kiemelkedő smart kerületévé váljunk, már pár éven belül teljesülhet.

Bármi kérdésed, javaslatod van, írj bátran: info@smartcity13.hu