Az ausztrál Greater Geelong városát és Barcelona városát közösen koronázták meg az év smart cityjének a múlt héten megrendezett koreai World Smart City Expo kiállításon, melyen 60 ország 200 városából több, mint 20 ezer látogató érkezett.

A Barcelona Városi Tanácsot most a Barcelona Green Dealért jutalmazták, amelynek célja egy ellenálló, igazságos és fenntartható város kialakítása. A díj szervezői szerint a 2019 végi mutatók „versenyképes, fenntartható adatokat és olyan társadalmi helyzetet mutattak be, amely kifejezetten jó növekedési perspektívát mutatott”.

„A Smart City projektek célja, hogy változást hozzunk közösségünk és környezetünk számára”- mondta a barcelonai smart city program vezetője.

Azt is elmondta, hogy a város gazdasági szerkezete és olyan kulcsfontosságú ágazatok, mint az ipar 4.0, az egészségügy és a biotudomány, a digitális és kreatív ipar, összhangban vannak a technológiai fejlődés előmozdításával, a kulturális identitás építésével és a város általános vonzerejének növelésével.

Greater Geelong városát az intelligens technológia, elsősorban a nyílt adatok és az innováció jövőjére vonatkozó közös vízió kidolgozásáért ismerték el. Peter Murrihy polgármester méltatta az önkormányzat, a magánszektor, az oktatási szektor és más kormányzati szintek közös erőfeszítéseit egy élhetőbb, fenntarthatóbb és virágzóbb közösség létrehozására.