Egy új típusú hűtőkocka forradalmasíthatja az élelmiszerek hidegen tartását és frissen szállítását anélkül, hogy jégre vagy hagyományos hűtőcsomagokra támaszkodna

Amerikai tudósok műanyagmentes, zselés jégkockákat terveztek újrafelhasználható hűtőközegként.

A kockák puha tapintásúak, a hőmérséklettől függően változtatják a színüket, és 90%-ban vízből készülnek. Bármilyen méretre vagy alakra vághatók. A tudósok tovább dolgoznak a kockák fenntarthatóbbá tételén, és potenciálisan csökkenthetik a vízfogyasztást és a környezeti hatást.

A műanyagmentes, „zselés jégkockák” nem olvadnak meg, komposztálhatók és antimikrobiálisak, és megakadályozzák a keresztszennyeződést.

„Amikor a jég megolvad, nem használható fel újra” – mondja Gang Sun, a Davis-i Kaliforniai Egyetem biológiai és mezőgazdasági mérnöki tanszékének professzora. „Úgy gondoltuk, hogy létrehozhatunk egy úgynevezett szilárd jeget, amely hűtőközegként szolgál, és újrafelhasználható.”