A Horizon 2020 program által 1,5 millió Euróval támogatott PadovaFIT EXPANDED projekt a magánberuházások ösztönzésére összpontosít, célja a lakóházak korszerűsítése és energiahatékonyabbá tétele.

A nem technikai akadályokként értelmezhető, eddig nem kezelt problémák miatt kiaknázatlan lehetőségek rejlenek az energiahatékonysági magánbefektetésekben, különösen a lakossági magánszektorban.

Egyes EU-országok piacai fejlettebbek, és jelentős bevált gyakorlatokkal rendelkeznek (pl. Franciaország), míg mások ettől elmaradnak, különösen Közép-Kelet-Európában (az energiaszolgáltatási piacok még mindig nem optimálisak, de nagyszerű lehetőségeket kínálnak az épületek mély-felújítási befektetésekre) és Dél-Európa (ahol a lakásszektor fűtési energiafogyasztása alacsonyabb, mint északon, így az EU-politikákon alapuló mélyreható felújítási beruházások kevésbé előnyösek).

A PadovaFIT EXPANDED az IEE által finanszírozott PadovaFIT projekt közelmúltbeli tapasztalataiból indul ki (amelyet Padova Önkormányzata vezet), amelynek középpontjában a padovai agglomeráció társasházainak ESCO-n keresztül történő teljes körű energetikai felújítása áll. Az ESCO szolgáltatót nyilvános pályázaton választják ki és szabványosított energiahatékonyság-alapú szerződést (ESP) használnak. A projekt a Padova térségében szerzett (jó és rossz) tapasztalatokra épít: részvételi, bevonási, elköteleződési akciók, képzett társasházi facilitátorok, piaci szereplők bevonása, sablonszerződések, finanszírozási termékek kidolgozása. A projekt célja a magánlakóépületek számára szolgáltató egyablakos rendszer tervezése, létrehozása és pilot tapasztalatok szerzése. A pilot során a konkrét igények felmérése, és egyéb tapasztalatok alapján a rendszert egy pénzügyileg fenntartható üzleti modell alapján továbbfejlesztik.

A projekt célja az üzleti modell kiterjesztése Temesvár nagyvárosi területére, akik a modellt a romániai viszonyokhoz igazítják, elindítanak egy egyablakos ügyintézést is és tesztelik azt. A plovdivi bolgár energiaügynökség Vidin és Smolyan nagyvárosi területeit fogja támogatni, hogy előkészítsék a terepet a megbízható, egyablakos ügyintézés bulgáriai beindításához.

A konzorciumot egy nemzetközileg elismert kutatóközpont (Bocconi Egyetem) üzleti modellezéssel foglalkozó szakértője, 2 pénzügyi szakértő és a Climate Alliance, a fenntarthatóságért felelős helyi hatóságok európai hálózata integrálja.