Az Economist Intelligence Unit 172 városra kiterjedő vizsgálata szerint a kultúra és a környezetvédelem, az egészségügy és az oktatás terén elért pontszámok javultak a Covid-19-korlátozások enyhítésének köszönhetően, de a globális átlagpontszám továbbra is a pandémia előtti szint alatt marad.

A sok szempontú elemzés alapján Bécs újra a legélhetőbb város, miután korábban 2019-ben és 2018-ban vezette a globális élhetőségi indexet.

Az EIU jelentése szerint a stabilitás és a jó infrastruktúra a város fő varázsa, amihez hozzájárul a jó egészségügyi ellátás, valamint a kulturális és szórakozási lehetőségek sokasága.

Az EIU rangsorának élén többségében nyugat-európai és kanadai városok találhatók. Az indexből kiderül, hogy ezekben a városokban az élet szinte visszatért a normális kerékvágásba a magas Covid-19 elleni oltási arány és a korlátozások enyhítése miatt. Koppenhága 13 hellyel lépett előre 12 hónappal ezelőtti pozíciójáról, a második helyre, Zürich pedig a 18. pozícióból feljutó Calgaryval (Kanada) osztozik a harmadikon.

Ukrajna orosz inváziója arra kényszerítette az EIU-t, hogy kizárja Kijevet a felmérésből, és a konfliktus befolyásolta Moszkva és Szentpétervár helyezését is. Mindkét város pontszámai zuhantak a megnövekedett instabilitás, a cenzúra, a nyugati szankciók bevezetése és a vállalatok kivonása miatt.

A kelet-európai városok a megnövekedett geopolitikai kockázatok közepette csúsznak a rangsorban. Ha a megélhetési költségek válsága további nézeteltéréseket váltana ki a nemzetközi kapcsolatokban vagy a belpolitikában, a stabilitási pontszámok jövőre valószínűleg tovább csökkennek e városok – köztük Budapest – esetében.

Damaszkusz (Szíria) és Tripoli (Líbia) továbbra is a lista végén áll, Lagosszal (Nigéria) együtt, mivel társadalmi nyugtalanságokkal, terrorizmussal és konfliktusokkal néznek szembe. Az utolsó 10-ben található városok többsége azonban javított pontszámán tavalyhoz képest, mivel a világjárvány okozta nyomás enyhült.