Az induló globális Hőség Akció Napja (Heat Action Day) alkalmából a C40 Cities és a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége arra buzdítja a városokat, hogy készüljenek fel az éghajlatváltozás csendes gyilkosának nevezett eseményre.

A C40 Cities és a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) arra kéri a városokat, hogy készüljenek fel a veszélyesebb és halálos hőhullámokra. (A “C 40 Cities” a polgármesterek globális hálózata, amely tagjai sürgős lépéseket tesznek az éghajlati válság leküzdésére és egy olyan jövő megteremtésére, ahol mindenki boldogulhat.)

A hőhullámok egyre gyakoribbak, hosszabbak, melegebbek és halálosabbak, különösen a városi területeken, de az általuk jelentett veszélyek megelőzhetők, ha a városok és a lakosok felkészülnek a szélsőséges hőségre, és lépéseket tesznek az életek megmentésére.

Hőség Akció Napja (Heat Action Day)

A Nemzetközi Vöröskereszt Szövetség (IFRC) 2022. június 14-én elindította az első globális Heat Action Day-jét, több mint 50 városban mozgósítva a nemzeti Vöröskereszt szervezeteket és a partnereiket, hogy figyelemfelkeltő rendezvényeket tartsanak a szélsőséges hőség súlyos hatásainak csökkentésére.

Az IFRC a C40 Cities-szel együttműködve felszólítja a városok vezetőit, tisztviselőit, várostervezőit és a városlakókat a világ minden régiójában, hogy készüljenek fel a veszélyesebb és egyre több halálos áldozattal járó hőhullámokra.

Évről évre egyre szélsőségesebb hőmérsékletet, hosszan tartó kánikulát figyelhetünk meg, amely emberek millióit veszélyezteti és évente több ezer ember életét követeli. A városokban élőket érinti a leginkább, mert a városi területek az éghajlatváltozás miatt egyre melegebbek, mint a környező vidékek. A legveszélyeztetettebbek már most is kiszolgáltatottak – az idősek és elszigeteltek, a csecsemők, a terhes nők, a már meglévő betegségekben szenvedők és a városi szegények, akik gyakran a szabadban dolgoznak, vagy olyan épületekben élnek és dolgoznak, ahol nincs légkondicionáló vagy megfelelő szellőzés.

Az elmúlt hét év, 2015 és 2021 között volt az eddigi legforróbb év. Az elmúlt hónapokban Indiában, Pakisztánban, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában tapasztalt életveszélyes hőmérsékleti ugrások, valamint a hét szokatlanul intenzív, szezon eleji hőhullám az Egyesült Államok egyes részein vészjósló jelei annak, hogy mi várható a világ felmelegedésével.

„A hőhullámok a klímaváltozás csendes gyilkosai, de nem kell, hogy azok legyenek” – mondta Francesco Rocca, az IFRC elnöke. „A legtöbb hőhullámot napokkal vagy hetekkel előre jelezzük, ami megfelelő előkészítés után elegendő időt biztosít a cselekvésre, valamint a legsebezhetőbbek tájékoztatására és védelmére. A jó hír az, hogy vannak egyszerű és olcsó intézkedések, amelyeket a hatóságok megtehetnek a hőség miatti szükségtelen halálesetek megelőzése érdekében.”

A városi klíma-adatok, melyeket a legtöbb haladó város már a “smart lámpaoszlopok”, vagy egyéb mérőeszközök segítségével gyűjt alapot adhatnak az intézkedések hatékonyságának növeléséhez.