Hogyan jutott el Bécs a városi adatplatform kiépítéséhez, mi a nyílt forráskódú platformok és szabványok fontossága az ilyen fejlesztésekben?

Bécs a Horizon 2020 támogatásával sikeresen bonyolította le a Smarter Together projektet, amelyet Lyon városa vezetett, és Münchenen és Bécsen, mint kiemelt partnereken kívül Santiago de Compostela, Szófia, Velence, Kyiv és Yokohama mint megfigyelő partnerek vettek részt.

A 27 millió Eurós támogatással futott projekt középpontjában az autómegosztás, a lakások felújítása és a lakossági részvétel fokozása állt. A projekt során az Európai Bizottság minden résztvevő várost felkért saját adatplatform létrehozására. Bécs azt vizsgálta, hogy a különböző városok mit használnak már saját városi adatplatformjaikhoz, és egy rövid felmérést végzett, hogy azonosítsa azokat a platformokat és technológiákat, amelyek alkalmasak lennének a számunkra. Így találta meg a FIWARE technológiát, amely lehetővé teszi az interoperabilitást, az innovációt és az együttműködést a város különböző érdekelt felei között a bizalom, a biztonság, a biztonság és az adatvédelem fokozása érdekében, és a nyílt forráskódú megoldások a legjobb módja ennek.

A nyílt forráskód mindig fontos szempont Bécs számára. Szinte mindent igyekszik nyílt adatként közzétenni, ami közzétehető. Több mint 30 éve használnak nyílt forráskódú platformokat, és mindig megvizsgálják, hogy lehetséges-e nyílt forráskódú platformot használni a megoldásaikban, és ha igen, megteszik.

A nyílt forráskód lehetővé teszi Bécs számára, hogy más városokkal és cégekkel dolgozzon együtt Európa és a világ minden táján, mert mindannyian ugyanazokat a szabványokat használják. Nem kell új módszereket bevezetni a platformok más környezetekkel való integrációjához.

Bécs azt tervezi, hogy városi adatplatformját digitális ikerré (digital twin) alakítja, egyesítve az információkat a várostervezési osztály meglévő 3D-s térképével.

Bécs most egy olyan épületfelújítási projekten dolgozik, amelyben az adatkészletek olyan mutatókat tartalmaznak, mint az energiafogyasztás és a vízhasználat. Ezek nyomon követésének a platformon a fő célja az volt, hogy a felújítási munkák meghozzák-e a kívánt hatást. Például szigetelték a lakások falait, így figyelemmel kísérték az energiafogyasztást, hogy mennyivel kevesebb energiát igényel a fűtés.

A Smarter Together projekten túl a FIWARE-t más intelligens városi projektekhez is alkalmazzák Bécs-szerte. Valós idejű adatokat gyűjtenek a város kerékpármegosztó rendszeréből, a különböző környezettel kapcsolatos adatkészletek mellett. Ezeket az adatokat összegyűjtik, és a városi adatplatformon keresztül együtt megjelenítik saját térképükön, hogy a polgárok számára közérthető módon is vizualizálhatók legyenek a folyamatok.

A Hamburg által kifejlesztett nyílt forráskódú „mesterportál” továbbhasznosításával Bécs a következő időben Európa élen járó városa lesz a digitális adatplatform használata terén (IS).