A német főváros az utóbbi 3 évben csaknem megduplázta a nyilvános illemhelyek számát, és most a polgárok egy mobil alkalmazáson keresztül is megtalálhatják őket.

A berlini hatóságok bejelentették, hogy befejeződött a város elmúlt évek egyik legnagyobb infrastrukturális projektje – közel megkétszerezték a nyilvános illemhelyek számát. A WC-ket kifejezetten a fogyatékkal élők befogadására tervezték, és elősegítik a város köztereinek élhetőbbé válását.

Ugyanakkor van egy olyan alkalmazás is, amely a polgárok “sürgősségi” igényeit elégítené ki, hiszen feltérképezi a városszerte elterjedt illemhelyet. A „Berliner Toilette” alkalmazás a közszolgáltatások digitális átalakulásának egy érdekes aspektusát jelöli ki, és egy olyan területté terjeszti ki, amelyet eddig gyakran figyelmen kívül hagytak.

Automatizált, hozzáférhető és bőséges

A város büszke arra, hogy három év után az ambiciózus csatornázási program befejeződött, és Berlinben van Németország legmodernebb nyilvános illemhely-rendszere, és az egyik legnagyobb Európában. Korábban a városnak összesen 259 ilyen létesítménye volt, most pedig 418, amelyek mindegyike teljesen automatizált és a fogyatékkal élők igényeihez igazodik.

A projektet 2020 augusztusában kezdték, és idén fejeződött be, 278 új WC-vel, amelyek egy része a régebbi létesítményeket váltja fel. A létesítmények nagy részét különös gonddal helyezték el közterületen, figyelembe véve a gyalogosok mozgását és a rendelkezésre álló közlekedési kapcsolatokat.

Bettina Jarasch, berlini környezetvédelmi szenátor kifejtette, hogy a járvány rávilágított az akadálymentesített WC-k szükségességére. Úgy véli, hogy egy város minden jól működő közterének alapköve az akadálymentes WC.