A Torino Városi Modern és Kortárs Művészeti Galéria (GAM Torino) a legrégebbi olasz múzeum, amely a modern művészet alkotásait mutatja be. A nemrég ismét előremutató, innovatív intézményként jelentkezett egy robot tárlatvezető munkába állításával, amely segíti a látogatókat a kiállítások jobb megértésében.

Az R1 a humanoid robot neve, amely végigvezeti a művészet rajongóit a múzeum termein. A Genovai Olasz Technológiai Intézet csapata tervezte, Lorenzo Natale vezetésével. Villog, világít, felemeli a karját és kerekeken mozog. Egy mesterséges intelligenciával felszerelt távoli szervernek köszönhetően működik, amelyhez 5G-n keresztül csatlakozik.

Otthoni használatra is tervezték

A múzeum oktatási részlege biztosította az R1 által használt „művészi tudás” tartalmat. Egyelőre ez egy kísérleti időszak, hogy megnézzék, mennyire lesz jól az emberek és a robot közötti interakció.

Az R1 nemcsak „memorizált” sok információt a kiállított műalkotásokról, hanem képes megérteni és megválaszolni a kiállítással kapcsolatos kérdéseket is. A kérdések megválaszolása után megkéri a látogatókat, hogy folytassák a tárlatnézést.

A robotot azonban nem kifejezetten arra tervezték, hogy csak múzeumi vezetőként működjön. Valójában a Technológiai Intézet tervezői a weboldalukon elmagyarázzák, hogy azzal az ötlettel hozták létre, hogy különféle körülmények között segítse az embereket, például otthon vagy a munkahelyen.

Az R1 célja egy megfizethető humanoid robot létrehozása. Az R1 ára egy kis családi autó tartományába esne, és nagy mennyiségben gyártva valószínűleg lényegesen alacsonyabb árat kell majd érte fizetni. A költségproblémát három irányból kezelték: polimer anyagok felhasználásával, könnyű kialakítással és újszerű működtetési megoldások megvalósításával.

„2019 óta részesei vagyunk az 5G Tours európai projektnek, amelynek célja, hogy bemutassa e hálózatok lehetséges alkalmazási területeit” – magyarázta Anna Follo, a Fondazione Torino Musei (a város művészeti múzeumait üzemeltető szervezet) digitális ügyekért felelős munkatársa. Mint a La Repubblica idézi, megemlítette, hogy ez a projekt az 5G technológia turizmusban való felhasználásán túlmenően a mobilitási és egészségügyi alkalmazásokat is magában foglalja.