A smart otthon technológia a kényelem futurisztikus vízióját ígéri, ahol a fények szinkronizálódnak a zenével, és a hűtőszekrény megrendeli élelmiszereinket. A valódi előnyök azonban megválaszolhatják azt a sokkal fontosabb kihívást, hogy segítsünk az embereknek hosszabb ideig önállóan élni otthon.

A növekvő szociális ellátási költségek, a népesség elöregedése és a gondozók hiánya jelentős kihívások elé állítja az Egyesült Királyság helyi hatóságait.

Egyre többen vizsgálják, hogy a kisegítő technológiák legújabb fajtája hogyan segítheti elő a veszélyeztetett lakosokat abban, hogy hosszabb ideig önállóan élhessenek saját otthonukban, javítva életminőségüket, ugyanakkor hozzájárulva a költségvetés egyensúlyához.

A brit önkormányzatoknak fel kell készülniük a 2025-ös analógról digitálisra való átállásra is, amihez számos távgondozási megoldás korszerűsítése szükséges. A bevezetésre kerülő technológiák közé tartoznak az érzékelők, az intelligens hangszórók és lámpák, a virtuális valóság és a videokommunikáció. Az ilyen kezdeményezések képesek bemutatni az okosotthonok valódi erejét a kütyük trükkjein és az ultra-kényelmen túl.

A méret és a finanszírozás mindig kihívást jelent. A kísérletek előmozdítása érdekében számos önkormányzat új partnerségek és pénzügyi modellek kidolgozásába kezd.