A 2020 őszén indított javítási kupon-akció idén újabb 570.000 Eurós költségvetéssel folytatódik Bécsben. Az elromlott tárgyak megjavítása kevesebb hulladékot eredményez, így a feldolgozásához, kezeléséhez kevesebb energiát használnak fel.

Az EuroComm PR, Bécs Város Külképviseleti Irodája tájékoztatása szerint a bécsi javítási mozgalom nagyon sikeres, eddig mintegy 26.000 tárgyat javítottak meg, aminek köszönhetően átszámítva 620 tonnával kevesebb szén-dioxid termelődött.

A kezdeményezés széleskörű városi programmá bővült, több országból érdeklődnek a program átvétele érdekében. Egy kalkuláció szerint, ha az Európai Unió országaiban minden laptopnak, mobil telefonnak és porszívónak egy évvel meg tudnánk hosszabbítani az életét, annyi szén-dioxidot tudnánk megtakarítani, mintha 2 millió gépkocsival kevesebb közlekedne Európa útjain.

Az eddigi adatok szerint a megjavított holmik 62%-a elektronikai cikk volt, főleg mobil telefon és tablet. 10 százalékra teszik a javított kerékpárok számát, 13 százalékot tesz a cipők, textilek aránya. Rendkívüli javítandó portékákkal is megkeresték a közel 100 javító pontból álló hálózatot: méhkaptárt, brácsát, régi gramofont is javítottak.

Minden igénylő bécsi egy 100 Eurót érő kupont kap évente, amivel pl egy 120 Euróba kerülő javítás nagy részét fizetheti, így érdekelt lehet hogy inkább javíttasson mint újat vásároljon. A program révén a javító hálózatban dolgozók munkalehetőséget kapnak, a szolgáltatást igénybe vevők pedig büszkék lehetnek arra, hogy a kezdeményezés részeseként tudatos fogyasztók lehetnek.

Bécs városa a programra összesen 1,6 millió Eurót szavazott meg.