Az újrahasznosítás számos esetben hatalmas lehetőséget kínál a smart city megoldások szélesebb körű elfogadtatásához is. Az elektromos járművek akkumulátorai az újrahasznosítás elsődleges célpontjai, mivel gyakran az első élettartamuktól kezdve leszerelésre kerülnek, annak ellenére, hogy eredeti töltöttségük 70-80 százalékát még megtartják.

A lítium akkumulátorok gyártása nagy környezetterhelést jelent

A Tier Mobility mikromobilitási vállalat együttműködik a Vertical Values ​​német start-uppal, hogy a lítium akkumulátorokat javíthassák és újrahasznosítsák, így azok élettartama az eredeti felhasználási cél számára is meghosszabbodhasson, de amikor már ott nem hasznosítható, máshol még tudják használni.

A 180 városban megosztási rendszerben működő, könnyű elektromos járművek – köztük e-robogók, e-bike-ok és e-mopedek – üzemeltetője csökkenteni akarja a lítium-ion előállításához szükséges nyersanyagok bányászatából eredő környezeti terheket. Az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatósága külön közleményt adott ki, melyben tudósít arról, hogy a Tier-t a Multimodális Utasmobilitási Fórum egyik magas szintű szakértőjének választotta.

Kibocsátás csökkentése

A Tier által kidolgozott, az akkumulátorcellák új életre keltésére szolgáló módszerek bevezetése újabb mérföldkő a kibocsátás csökkentésére irányuló küldetésében.

Az elektromos járművek akkumulátorai az újrahasznosítás elsődleges célpontjai, mivel gyakran már akkor „hulladéknak” minősítik, amikor az elsődleges használat során kapacitás-problémák merülnek fel. Ekkor az elektromos jármű kezd elmaradni az ígért hatótávolságtól, annak ellenére, hogy eredeti töltöttségének 70-80 százalékát még megtartják akkumulátorai.

Ez azonban kihívást jelent, mivel az ilyen akkumulátorok több száz lítium-ion cellából állnak, amelyek mindegyike eltérően öregedett, és jellemzően a leggyengébb elem határozza meg az egész rendszer kapacitását.

Az e-robogó egésze mellett az akkumulátorok jelentik a legnagyobb lehetőséget az újrafelhasználásra, hiszen több száz töltési ciklus után is több mint 80 százalék áll rendelkezésre az eredeti kapacitáshoz képest.

A Vertical Values ​​megjavítja a hibás e-robogó akkumulátorokat, és a sérült robogókból kiszereli az akkumulátort, a hasznosítható cellákat újrahasznosítja. Minden egyes kivont cellát egyedileg értékelnek egészségi állapotának meghatározása érdekében.

Miután a cellákat megfelelően tesztelték, szétválogatják őket. A szétválogatott cellákat ezután újrahasznosítják és új termékekké alakítják, ami meghosszabbítja azok élettartamát.