A világ lakosságának több mint fele már most is városokban él. Ennek eredményeként a világ országai azzal a kihívással szembesülnek, hogy a növekvő urbanizáció mellett hogyan teljesíthetik a fenntarthatósági céljaikat. A közlekedési és kommunikációs hálózatoktól a társadalmi, gazdasági és egészségügyi ökoszisztémákig a városok építőkövei egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve az urbanizáció és az éghajlatváltozás miatt.

Ezért a városok egyre inkább a smart technológiák felé fordulnak, hogy megbirkózhassanak e kihívásokkal. Az IoT-technológiák, például a kamerák és a levegőminőség-érzékelők különféle célokra képesek adatokat rögzíteni, amelyek lehetővé teszik a városi infrastruktúra hatékonyabb és környezetbarátabb működését.

Az olyan technológiák felhasználásával, mint a mesterséges intelligencia és a Blockchain, ezek az adatok a városok élhetőbbé tételéhez járulnak hozzá. Ez pedig megnyitja az ajtót az Ipar 4.0 alapú digitális szolgáltatások teljesen új generációja előtt a városi tevékenységek jobb menedzseléséhez és ellenőrzéséhez. Ez a digitális átalakítás teljes mértékben egy megbízható és robusztus hálózati infrastruktúrán alapul. Az 5G arra ad lehetőséget, hogy az intelligens városi infrastruktúrát vezeték nélküli magánhálózatokon keresztül összekapcsoljuk, ezzel biztosítva a zökkenőmentes és hatékony működést.

A városi digitalizáció nemcsak a városokat segíti fenntarthatósági céljaik elérésében, hanem javítja a közbiztonságot és a helyi lakosság életminőségét is. Sőt, új üzleti és innovációs modelleket tesz lehetővé. Az intelligens adatgyűjtés infrastruktúrájának biztosításával az intelligens városi platformok lehetőséget adnak a startupoknak, hogy új megoldásokat dolgozzanak ki a valós problémákra. Amellett, hogy a polgárok javát szolgálják, ezek az új üzleti modellek segíthetik az innovatív városokat abban, hogy új társadalmi-gazdasági légkört hozzanak létre környezetbarát és fenntartható módon.

Jó példák:

A LuxTurrim5G projekt Espoo-ban, Finnországban tökéletesen szemlélteti az energiahatékony intelligens oszloptechnológia kínálta lehetőségeket. Ezek nemcsak egy 5G hálózat kiépítésére használhatók, amely az új szolgáltatások és üzleti lehetőségek digitális gerincét adja, hanem IoT-érzékelőket is tartalmaznak, amelyek hasznos adatokat gyűjtenek. A megosztott adathálózatok ezután a helyi vállalkozásokat segíthetik abban, hogy pontos információkon alapuló új szolgáltatásokat fejlesszenek ki.

A belgiumi Leuvenben zajló TRES projekt szintén az intelligens lámpaoszlopok által kínált lehetőségeket kínálja a városi 5G hálózatban. Ezek nemcsak új alkalmazásokat támogatnak a katasztrófaelhárítási támogatástól a levegőminőség-figyelésig, hanem elektromos járművek töltőpontjaival is kombinálhatók az e-mobilitásra való átállás támogatása érdekében.

A Paris2Connect kezdeményezés a megosztott városi digitális infrastruktúrán alapuló lehetséges felhasználási esetek széles skáláját mutatja be, valamint az 5G és a mobil edge computing (mikro adatközpontok hálózatán alapuló adatfeldolgozási rendszer) kombinálásának fontosságát a valós idejű adatfeldolgozás érdekében.

Az ontariói Whitbyben pedig a WAVE önjáró busz azt mutatja be, hogy a károsanyag-kibocsátásmentes tömegközlekedés hogyan használja az intelligens utcai infrastruktúrát a biztonság javítására valós környezetben, illetve, hogy az új intelligens város kezdeményezések hogyan integrálhatók a meglévő infrastruktúrába.

Összefoglalva, rengeteg technológia és eszköz áll rendelkezésre, hogy városaink digitális átalakítása sikeres legyen. Az is világos, hogy ezek a kezdeményezések csak akkor lehetnek eredményesek, ha a város valamennyi aktora – önkormányzat, gazdasági és civil szervezetek és magán emberek – együtt dolgozunk egy zöldebb, intelligensebb és biztonságosabb városi jövő elérésén.