November 16-18 között idén huszadszor rendezték meg a Smart City Expo World Congress-t, a városok nemzetközi szintű találkozóját. A SCEWC küldetése a városok megerősítése és a városi innováció kollektivizálása az egész világon. A társadalmi innováció előmozdítása, partnerségek létrehozása és az üzleti lehetőségek azonosítása révén az esemény célja a városok és polgáraik jobb jövőjének megteremtése.

A Smart City 2021 díjat idén Buenos Aires kapta a 2012 óta folytatott szilárd hulladék-gazdálkodási tevékenységéért. Ezt a díjat eddig olyan városoknak ítélték oda elsősorban a globális kihívásokat kezelő stratégiáikért, amelyek egyesítik a projekteket, kezdeményezéseket és a polgárok érdekében végrehajtott szakpolitikákat.

A pályaművek 46 országból érkeztek, és más projekt- és innovációs díjnyertesek között szerepelt a Digital Flanders Agency Digital Urban European Twins projektje és a Világgazdasági Fórumon a G20 Smart Cities Szövetség a Technológiairányítási Szövetségtől.

A körforgásos gazdaság modellje

Buenos Aires városi szilárdhulladék-kezelési tervéért kapott díjat. A város 2012 óta integrált tervet valósít meg, amely elősegíti a hulladékcsökkentést, ösztönzi a hulladékok szelektálását és következetesen csökkenti a helyi hulladéklerakókban történő elhelyezést. A fő cél a körforgásos gazdasági modellek kidolgozása minden hulladékáramhoz.

Az okos város kategóriában jelölték még: Belo Horizonte, Minas Gerais állam fővárosa Brazíliában, a S.M.A.R.T City Project projektjéért; a szentpétervári Gazdaságpolitikai és Stratégiai Tervezési Bizottság a Prime Engine digitális ökoszisztémával; Sydney városának a digitális archívumokhoz és történelemhez való hozzáférést biztosító felhasználó-központú tervezéséért; az Egyesült Királyság városának, Sunderlandnek az okosvárosi utazásáért; valamint a New York-i Internet mesterterv, amely az eszközöket „példátlan módokon” hasznosítja annak érdekében, hogy minden New York-i lakosra kiterjessze a megfizethető szélessávú internetet.

A „Vezetők díját” idén először Benedetta Tagliabue olasz építész és Carlos Moreno, Párizs polgármesterének smart cityért felelős különmegbízottja kapta. Tagliabue azért kapta a díjat, mert „szépséget és élhetőséget hoz a városokba a közterek és városi épületek újratervezésével”. Moreno a „15 perces város” vízió kidolgozásáért és más, globális városi kihívásokra adandó válaszok sikeres kereséséért.