A 2. SMARTX!!! nemzetközi smart city konferenciát 2021. október 28-án online lebonyolításban tartottuk. Az ott elhangzott előadásokat újra nézhetitek az önkormányzat FB oldalán. A prezentációkat a mi oldalunkon találhatjátok.

Az egyes városok smart city programjait bemutató elhangzott előadások számunkra legfontosabbnak gondolt elemeit egy cikksorozatban olvashatjátok. Az első cikkben most Helsingborg tanulságos fejlesztési programját elemezzük.

Soraya Axelsson előadásának a címe kifejezte azt a szemléletmódot, amely révén Helsingborg az egyik legsikeresebb skandináv várossá lett az utóbbi években: „Egy okosabb város kialakítása”. Nem egy végállapotot szeretnének elérni, amikor büszkén hátradőlhetnek, hogy „elérték a célt”, hanem egyre okosabb várost akarnak egy folyamat révén kialakítani. Itt a folyamat a lényeg!

A folyamatot a következőképpen ismerteti Soraya (kissé értelmeztem a mondandót):

Helsingborgot egy platformmá és kísérleti laboratóriummá alakítjuk át, ahol a város inkább a szolgáltatások magas színvonalú nyújtásához kínál lehetőségeket, semmint magát a szolgáltatást biztosítja.

Ezt a korszerű, innovatív várospolitikát is elismerve az Európai Bizottság 2020-21-ben Európa leginnovatívabb és legzöldebb városának tartotta Helsingborgot. A városfejlesztés a város politikusai számára leginkább jóléti, társadalmi kérdés.

 

A jövő alakításának 3 legfontosabb céljaként a következőket jelölték:

  • a városi jólét fejlesztéséhez innovatív megoldások használata
  • a városlakók életminőségének növelése
  • a városkormányzás újragondolása.

Innovatív jólét és városfejlesztés

A jövő kihívásainak felvállalása megköveteli, hogy új együttműködéseket keressünk különböző szereplőkkel. A cél az új innovációk közös felfedezése és tesztelése. Az innováció arról szól, hogy radikálisan új dolgokat, vagy dolgokat radikálisan új módon csinálunk. A sikeres innovációk létrehozásának megközelítése a város, a vállalkozások, az egyesületek, a tudományos élet és a lakosság közötti partnerségek kialakítása. Ennek során olyan innovációkat fedezhetünk fel, amelyek valós hatással vannak a város jólétére és életére.

Az életminőség javítása

Helsingborg városa a smart city program keretében életminőség-programot fogadott el. Ez egy olyan politikai dokumentum, amelynek alapvető célja, hogy a Helsingborgban végzett munka hozzájáruljon a városban élők és dolgozók életminőségének javításához. Az ENSZ becslése szerint 2030-ra a világ lakosságának 60 százaléka városokban fog élni. Ehhez új gondolkodásmódra van szükség az emberekről és a városi környezetben való jólétükről. Milyen kihívásokkal kell szembenéznünk, hogy jó életet élhessünk, miközben a város növekszik körülöttünk?

A városvezetés újragondolása

A városirányítás újragondolása arról szól, hogy milyen vezetésre van szükség ahhoz, hogy a városok sikeresen fejlődhessenek egy olyan időszakban, amikor az állandó változás az új normális. A politikai szféra, a közszolgálat és az üzleti szektor vezetőiről szól, akiknek együtt kell működniük a társadalom előtt álló kihívások leküzdése érdekében.

A nagy szervezetek, például az Egyesült Nemzetek Szervezete korábban csak állami szintű szereplőkkel dolgoztak együtt a világ városainak fejlődésének elősegítése során. De az elmúlt években rájöttek: el kell kezdeni a munkát a város képviselőivel és a városban dolgozókkal. Itt lehet kihasználni a változás és a növekedés erejét.

Jelenleg nincs olyan platform, ahol az érdeklődők találkozhatnának és megvitathatnák ezeket a kérdéseket – a H22 célja egy ilyen platform létrehozása.

Helsingborg a jövő érdekében negyed milliárd eurót fektet be az innovációs ökoszisztéma létrehozásába, a fenntartható jóléti fejlesztésekbe. Ez a partnerségi rendszer eredményeként ennél jóval nagyobb fejlesztéseket eredményez.

A H22 CITY EXPO az innovációs ökoszisztéma egyik karakteres elemeként a tudásmegosztással és a kísérletezés városi léptékű bevezetésével nagy jelentőségű eseménysorozat lesz 2022-ben.

Az IKEA – most először – kilépve az otthon kategóriájából, egy városi léptékű innovációs folyamathoz csatlakozott