A tavaly megkezdett tanulási folyamatot idén a 2. SMARTX!!! Nemzetközi Konferenciával folytatjuk. További vezető smart city programokkal ismerkedhetünk meg, kapcsolatokat építve azok koordinátoraival, szakembereivel. A hagyományosan jó kapcsolatok alapján Bécs emberközpontú és fenntartható fejlesztései mellett Madrid, Helsingborg, Rotterdam és a Dél-afrikai Cape Town (Fokváros) mutatkozik be.

Az eddig megismert városok tapasztalatai alapján kijelenthető: a smart city programok tartalma, felfogása és szervezése városonként eltérő, a saját igényeikhez, lehetőségeikhez alkalmazkodó. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy egyre kevésbé szól a smart city a közvetlen infokommunikációs fejlesztésekről, sokkal inkább a városlakók, életminőségének növeléséről, a globális kihívások helyi kezeléséről (klímaválság, demográfiai változások, digitalizáció).

Számos esetben figyelhettük meg, hogy az aktív helyi közösségek hatékony alapokat nyújtanak a sikeres smart city fejlesztésekhez. Ahogy az Intelligens Kerület Koncepcióban rögzítettük: a smart city alakítás során a helyi közösségek által meghatározott valós problémáknak a helyi lakosokkal közös megoldása az első, a technológiai megoldásoknak ezt a folyamatot kell támogatniuk.

A konferencia követhető a XIII. kerületi önkormányzat Facebook oldalán.

A PROGRAM