A klímaválság egyik legmarkánsabb hatása a tengerszint emelkedése a hollandoknak élet-halál kérdés. A hazánk területének felényi Hollandia területének harmada a tengerszint alatti síkság, melyet hatalmas gátrendszerek védenek a tenger felől. Évszázadok óta híresek a holland vízügyi mérnökök okos megoldásaikról.

Rotterdam több projektjében is a vízszint emelkedésétől független, a vízen úszó épületekkel mutat megoldást a veszélyre.

Willem-Alexander holland király egy üveg pezsgővel nyitotta meg szeptember 6-án a Floating Office Rotterdamot. A Rijnhaven kikötői medencében található épület a világ legnagyobb úszó irodaháza. A szerkezet képes a napi kb 2 méteres vízmagasság-változáshoz alkalmazkodva a felszínen maradni. Zöld sedum-tetője esővizet képes tárolni, és teljesen klímasemleges.

Az úszó iroda 3700 négyzetméteres, teljes egészében fából, újrafelhasználható és újrahasznosítható anyagokból épült. A tetőn 900 m2 napelem található, és van egy gyógynövénykert, amely mindenféle rovart vonz. A Rijnhavenből származó vizet az épület hűtésére használják. Ezenkívül az épület teljesen önellátó és kör alakú, szétszerelhető és máshol újjáépíthető.

Az épületben található a Globális Alkalmazkodási Központ (GCA), a klímaváltozással foglalkozó nemzetközi agytröszt. Az épületet rajtuk kívül több skandináv ország és a Világbank finanszírozta.

Úszó farm – tehénkert

A túlnépesedés és klímaválság egyik jelentős következménye, hogy egyre több embernek, egyre kevesebb termőterületen egyre több élelmiszert kell termeljünk. A Rotterdamban létrehozott úszó tehenészet ezekre keres választ. A 32 tehénnek otthont adó korszerű tehenészet a város Lidl áruházainak termeli a friss húst, tejet.

A szerkezetet a körforgásos tervezési elvek alapján hozták létre. A szükséges áramot a tehenészet mellett a vízen úszó napelemekből nyerik, friss vizet biztosít az integrált esővízgyűjtő és -tisztító rendszeren keresztül. A teheneket a város játszótereinek és golfpályáinak fűjével etetik, valamint élelmiszer -hulladékokkal, például burgonyahulladékkal, korpával és sörfőző gabonával. Trágyájukat természetes műtrágya előállítására használják.

Az épület szándékosan a lehető legátláthatóbb, hogy a látogatók könnyen megfigyelhessék ezeket a folyamatokat. A fedélzeten oktatási terek is vannak, így látogató csoportokat is fogadnak, hogy a fenntartható gazdálkodásról bemutatót tarthassanak.