Szingapúrban megvalósították a 2014-ben Robocop/Robotzsaru néven bemutatott fantasztikus filmet, melyben Michael Keaton, Samuel L Jackson, Gary Oldman is játszott.

A mesterséges intelligencia segítségével a Szingapúr nagyforgalmú részein szolgálatot teljesítő két robot speciális kameráival az emberek viselkedése, arc mimikája alapján detektálja a veszélyt és valós idejű üzenetet küld a rendőröknek.

A két robotzsaru (mindkettő Xavier névre hallgat) szeptember 5-től egy három hetes próbát teljesít, ahol napi 24 órában tesztelik a képességeiket. Mindezt „normál” üzemmódban, illetve előre tervezett „provokációkkal” is. Az ázsiai térségben a mindennapok részeként ismert korrupció Szingapúrban ugyan alig fellelhető, ez a kísérlet amellett, hogy a fenyegető szakember-hiányt küszöböli ki, olyan megoldást nyújt, ahol a korrupció gyakorlatilag lehetetlen.

A teszt a COVID miatt meghozott gyülekezési korlátozások betartását is hivatott szolgálni, ugyanis Xavier az 5 fősnél nagyobb csoportosulások tagjait „szóban”, és a kijelzőjén megjelenő szöveggel is figyelmezteti a „nem kívánatos társadalmi cselekvés” beszüntetésére. Ide tartozik még a rágógumizás, tiltott helyen dohányzás, kerékpár rossz helyre történő letevése – és még nagyon sokáig folytathatjuk a felsorolást. Szingapúr híres a szigorú szabályokról és arról, hogy az ezeket megszegőket súlyosan büntetik.

A Xaviert és a megfigyelő rendszert készítő cég 2017 óta bérelhető biztonsági robotokkal szolgálja a bevásárló központok, nagyobb intézmények biztonságát.

A város terveiben az szerepel, hogy 2030-ra a mostani utcai, nyilvános helyeken telepített megfigyelő kamerák számát megduplázza 200.000-re. Ezek a kamerák a hagyományos biztonsági funkciókon kívül forgalmi, környezeti adatokat is gyűjtenek, melyeket valós időben hasznosítanak, így csökkentve a forgalmi torlódásokat.

A térség egyik legnagyobb gazdasági és turisztikai központjának számító városállam bár „papíron” parlamenti demokrácia, az országot több, mint 50 éve irányító párt, és annak vezető családja erősen tekintélyelvű kormányzást folytat. Több, a smart cityket évente összehasonlító szervezet listáját évek óta Szingapúr vezeti. Élen jár a fenntartható fejlődést, klímavédelmet szolgáló intézkedések terén is, pl. hatalmas „zöld” lakóházakat, irodákat építettek, már az általános iskolában is alapos ismereteket kapnak a gyerekek a klímaválságról.