A gyerekek a legjobb szakemberek saját jövőjük alakításához. Megfelelő tájékoztatással, a kérdéseikre adott adekvát válaszokkal „mi felnőttek” rengeteget tanulhatunk tőlük.

2020 tavaszán kezdődött az a sorozat, ami a XIII. kerületi általános iskolákban osztályfőnöki órák keretében a gyerekek számára ízelítőt adunk a „smart city” mibenlétéről. A COVID helyzetben a teremben levő diákok egy monitoron Szokolay Örssel, a SMARTX!!! Program koordinátorával találkoznak, aki számos nemzetközi – és szerencsére már hazai, sőt kerületi – példát bemutatva interaktív módon, a gyerekeket bevonva beszél a smart citykről.

Az eddigi órák tapasztalatai azt mutatják, hogy – bár a tájékoztatás másképpen zajlik, a 3. osztályosokat éppen úgy érdeklik a smart city megoldások, mint a 8. osztályosokat. A fenntartható, smart közösségek jó példái inspirálják a gyerekeket és már az órán azt tervezik, hogy ők hogyan tudnak hasonló megoldásokat javasolni, vagy akár megcsinálni lakóhelyükön.

Július 28-án az idén először megrendezett WellBee gyerektáborban a táborozókkal beszélgetett a smart citykről Szokolay Örs, ahol a gyerekek a fő hangsúlyt a fenntarthatóság, klímaváltozás területeire helyezték. Az energiatakarékos, környezetkímélő városi közlekedéstől a globális túlfogyasztásig (a Föld készleteinek kirablása) napjaink komoly problémái szóba kerültek.

A beszélgetésen bemutatott smart city példák közül a Koppenhágában tavaly év végén átadott „vertikális farm” nyerte el a gyerekek tetszését. Egy a város közepén található csarnokban a taiwani YesHealth Csoport és egy dán start-up (Nordic Harvest) kooperációjában egy 14 „emeletes”, összesen 7000 négyzetméteres szerkezetben LED világítással, organikus tápanyag-folyadékkal salátákat, bogyós növényeket, majd gyökeres növényeket termesztenek. Az egész „gyártó folyamatot” a növények igényeihez optimalizáltan egy komputer vezérli. Évi 2000 tonna termény betakarítása a cél.