A 3D (3 dimenziós) nyomtatás a smart megoldások egy nagy jövő előtt álló területe. A technológia mára kiforrottá vált, az alkalmazott anyagok köre egyre bővül, így az orvosi alkalmazástól a gépiparig sok helyen alkalmazzák már. Kísérletként komplett házakat is nyomtattak, most pedig egy acél hídról kaptunk hírt, melyet hivatalosan 2021.július 15-én nyitotta meg Őfelsége, Hollandia királynője.

Az elmúlt években a 3D nyomtatás népszerűvé vált az építkezés és az építészet területén. Sokan kísérleteztek ezzel az új technológiával, és elkezdték a 3D-nyomtatott struktúrák gyártását. Hollandia fővárosa történelmet írt a világ első 3D-nyomtatott hídjának telepítésével, amely teljes egészében acélból készült.

Máxima királynő hivatalosan megnyitotta a gyalogos hidat, amely az Oudezijds Achterburgwal rakpartján található. A 3D nyomtatású szerkezet egyben a múltat ​​és a jelent is összeköti, mivel a futurisztikus, kortárs híd Amszterdam vörös lámpás negyedének egyik legrégebbi csatornája felett ível át.

Többszörösen smart és több díjat elnyert szerkezet

A 3D nyomtatású híd teljes egészében rozsdamentes acélból készült, súlya meghaladja a 6000 kilogrammot. Emellett számos beépített érzékelővel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy jelezze, mikor kell javítani, és a gyalogosok számának érzékelésével jelzéseket ad a forgalom nagyságáról. Ezt figyelembe véve a smart hidat élő laboratóriumnak tekintik, amely lehetővé teszi a kutatók és Amszterdam városa számára, hogy szerzett adatok felhasználásával gazdagítsák a dolgok internetének (IoT) rendszereinek a városi környezetben betöltött szerepét.

A szerkezetet tervező holland robotikai vállalat, az MX3D szerint a projekt még 2015-ben kezdődött, amikor a szervezet egy fém híd nyomtatását javasolta innovatív, nagyméretű robot 3D nyomtatási technológiával. Akkor az MX3D célja az volt, hogy bemutassa, hogyan használhatók a digitális eszközök az építészetben.

A 3D nyomtatású acélhidat először az Eindhoven-i Holland Design Héten állították ki 2018 októberében. Itt több díjat is nyert, többek között a Holland Design Díjat is. Ráadásul a projekt csapatának az Európai Bizottság a Starts Prize 2018 díjat adományozta.

A lenyűgöző szerkezet a következő két évben biztosan a belvárosban marad, amíg a régi hidat felújítják.

További nézni és olvasni való itt és itt és itt