A hőség adja az aktualitását, hogy bemutassuk azt a smart megoldást, amelyet elsősorban az idősek kiszáradásának leküzdésére hoztak létre. Ez egy internethez csatlakoztatott pohár, az Aquatime, amely figyeli a folyadékbevitelt, és emlékezteti a felhasználókat az ivásra.

Az idősebb embereket sokkal jobban fenyegeti a kiszáradás, mint a fiatalokat. Nemcsak a szomjúságérzet csökken az öregedési folyamat részeként, más egészségügyi feltételek, a fokozott gyengeség és a kognitív hanyatlás gyakran oda vezet, hogy az idősek kevesebb folyadékot fogyasztanak.

Ez egy nagy probléma. Ha egy idősebb ember dehidrált, a kórházi kezelés és a megnövekedett halálozási kockázat valószínűbb, míg az enyhe kiszáradás is koncentrációhiányhoz, fokozott fáradtsághoz, lassú reakcióidőhöz és memóriaproblémákhoz vezet.

Az elesés kockázata idős embereknél gyakran társul a kiszáradással, mivel ez fokozott gyengeséghez, szédüléshez és alacsonyabb vérnyomáshoz vezet. A fájdalmas húgyúti fertőzés gyakran gyakori tünet, és ez zavartsághoz és dezorientációhoz vezet, miközben a kiszáradás gyakran megnehezíti az alvást a fejfájás és a fájdalmas végtagok miatt.

Míg a kiszáradás ezen tüneteit gyakran könnyű észrevenni, az idősebb embereket arra kell ösztönözni, hogy igyanak többet, majd megtartsák a hidratáltsági szintjüket, különösen akkor, ha valamilyen kognitív károsodással küzd, vagy gondozási otthonban van, amikor a személyzet általában elfoglalt.

Eközben annak tesztelése, hogy a tünetek elsősorban a kiszáradással kapcsolatosak-e, és nem valamilyen más mögöttes egészségügyi probléma okozza-e, időigényes, költséges és köztudottan pontatlan. Kezdetben ez a folyamat a folyadékbevitel „bemondásos” ellenőrzésére, esetleg az idősek által vezetett űrlapok, „ivási napló” kitöltésére támaszkodva.

Az idősebb embereknél a kiszáradás egyre növekvő globális kihívás, amellyel most a dán Aquatime vállalat által kifejlesztett pohár újszerű internetes megoldásai találkoznak. Először Dániában fejlesztették ki és tesztelték az Aquatime-ot, a közelmúltban Spanyolországban az AAL (Aktív és Támogatott Élet) támogatásának köszönhetően további teszteken ment keresztül, és most azt tervezik, hogy egész Európában gondozási otthonokba, kórházakba és otthoni gondozó intézményekbe fogják terjeszteni.

Az Aquatime egy IOT, felhőalapú megoldás, amelyet kifejezetten az idősek kiszáradásának megakadályozására terveztek. Ez egy intelligens ivópohár, amely folyamatosan figyeli a folyadékbevitelt, és adatokat küld a gondozóknak, az egészségügyi szakembereknek és a hozzátartozóknak. Ha kiszáradást észlelnek, az üveg arra kéri a felhasználót, hogy igyon meg mindent, amire szüksége van a hidratáláshoz.

Ez az intelligens üveg innovációs partnerségi projektként kezdte meg életét Dániában 2018-ban, szorosan együttműködve Albertslund és Frederikssund települések helyi polgáraival, egészségügyi és népjóléti személyzetével. Széles körű teszteket hajtottak végre, amelyek eredményeként a terméket testre szabták, hogy megoldja a dehidratáció valódi problémáját egy nagyon specifikus célcsoport – az idősek körében.

A termék nagyon egyszerű, egy kis alapegységből és egy pohárból áll. Az egység megméri az üveg tartalmát, és figyeli, hogy ebből mennyit isznak. Ezeket az információkat ezután adatbázisban tárolják, amelyek felhasználhatók a kiszáradás kimutatására, a folyadékfogyasztás célkitűzéseinek meghatározására és a folyadékbevitel ellenőrzésére.

Az eszköz használatának három szakasza van. Egy vizsgálati fázissal kezdődik, amikor figyelemmel kísérik az ivási szokásokat és azonosítják a kiszáradás miatti problémákat. Ezt követi a szokások megváltoztatásának fázisa, amikor a rendszer az idősebb embereket arra ösztönzi, hogy többet igyanak, és az adatokat az ellátó személyzet vagy a család figyelemmel kíséri, akik célokat tűznek ki a folyadékbevitel ösztönzésére. Az egység figyelmezteti is a felhasználót arra, hogy igyon.

Jelenleg az Aquatime üzleti modellje az állami és magán gondozó otthonokra és az idős emberek otthonában dolgozó gondozó szervezetekre összpontosít. Az ár előfizetéses modellen alapszik, ami jó üzleti értelmet nyújt az ügyfél számára a munkaigényes manuális folyamatok cseréje és a kórházi kezelés megakadályozása révén tett költségmegtakarítás miatt.

Az eddigi tesztek alatt szerzett információk alapján a terméket folyamatosan megújítják. Hamarosan az idős embert unokája hangján tudja emlékeztetni a pohár, hogy igyon: ” Gyere nagypapa, ideje most inni ” – ettől a szakemberek jelentős hatékonyság-növelést várnak.

Az AAL programról bővebben olvashat: ITT.