Dominic Weiss az Urban Innovation Vienna (UIV), Bécs város 100%-os tulajdonában álló cégének Smart City Ügynökségét vezető szakértő mutatta be Bécs smart city stratégiáját.

Az UIV-ről elmondta, hogy a nem hagyományos városfejlesztési és smart city ügyek meghaladják az önkormányzat kompetenciáit, sokkal rugalmasabb menedzsmentet igényel, mint amit az önkormányzat biztosíthat, ezért egy önálló céget alakítottak a következő belső szervezeti egységekkel: Energia Központ, Jövő Városai és a Smart City Ügynökség.

A Smart City Bécs Stratégia az ő definíciójuk szerint egy integráló folyamat, amelyben hogy egyesíteni kell az innovációkat és az új technológiai és digitális képességeket, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és az erőforrások megőrzését, a magas társadalmi normákat és a részvételi lehetőségeket egy átfogó jövőképben, amely inspirálja az embereket és ösztönzi a változás iránti vágyat.

A bécsi definíció azt jelenti, hogy integrálja az innovációkat és az új technológiai és digitális képességeket, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és a természeti erőforrások megőrzését, a magas társadalmi normákat és a részvételi lehetőségeket egy átfogó jövőképben, amely inspirálja az embereket és ösztönzi a változások iránti igényeket.

A Smart City Bécs stratégia 4 fő kihívásra keres válaszokat:

  1. globalizáció
  2. urbanizáció
  3. klímaváltozás
  4. digitalizáció.

Bécs már elfogadott, vagy készülő különböző szakterületi stratégiáit a Smart City stratégia alapján egységesítik, a smart city szempontrendszert érvényesítik, a monitoringozás egyik fő szempontjaként.

Az önkormányzat a Smart City programban a COVID-19 elleni küzdelem digitális eszközeit dolgozza ki:

  1. otthonápolási applikáció
  2. „Corona-bot” – Linzből indult, a nagy városok közös projektje a vírussal kapcsolatos fake-news terjedésének csökkentése céljából
  3. EpiSYS – az Európai Bizottság smart city kezdeményezéséhez a bécsi Atos IT cég 2015-ben kifejlesztett, de a Corona vírus terjedésével továbbfejlesztett platformja gyakorlatilag valós idejű információhoz jutást tesz lehetővé a vírussal kapcsolatban (Budapest Főváros tagja a 100 város programjának)
  4. COVID-19 Dashboard – a Bécset érintő adatok felhasználó-barát tájékoztatási rendszere

 

ASPERN Tóváros – Bécs első új városrésze, amely teljes egészében a smart city szempontok alapján épül, 2028-ra 20.000 lakója lesz, jellemzője az öko-mobilitás, magas minőségű közösségi terek, részvételi tervezés, közösségi élet, szomszédság-menedzsment, zéró energiás épületek. A Wien Energy – a város energiaszolgáltatója – közösségi erőműveket épít. 2012 óta 32 naperőmű és 4 szélerőmű létesült 10.000 bécsi lakos közösségi finanszírozásával (az ide befektetett pénzük a banki kamatozásnál jobban kamatozik) Bécs az utóbbi 3 évben 1000 e-töltő állomást létesített – szintén crowdfunding, azaz lakossági hozzájárulás segítségével, a támogatók voucher-rendszerben olcsóbban tölthetik járműveiket.

A részvételi költségvetés 2015-ben indult, azóta 298 projektet valósítottak meg, átlagosan 4000 EUR/projekt közpénzt felhasználva (ez kb 400 mill Ft az 5 évre).

Bécs óriási előnye pl. Budapesttel szemben, hogy a közművek 100%-a és lakások 65%-a önkormányzati tulajdonban van, ezért a smart city program keretében zajló pl. energetikai projekteket egyszerűbben, olcsóbban tudja a város lebonyolítani.