Mari Rautiainen, szolgáltatás-vezető, munkaerőgazdálkodás és élethosszig tartó tanulás ágazat vezetője, BusinessOulu, Oulu, Finnország

 

Oulu, ahogy a „Cool City” becenév már sejteti, Finnország északi területén helyezkedik el és igazán klassz város („cool” angolul: „klassz-t” és „hűvös-t” is jelent). Az ország negyedik legnagyobb városa, modern kori történelmét meghatározza, hogy 1982-ben Európa legnagyobb technológiai parkját alakították itt ki a Nokia és közvetlen partnerei. A Nokia szárnyalása és hanyatlása a város életét jelentősen befolyásolta. Ma itt működik Finnország 2. legnagyobb forgalmú reptere, az Észak-Skandinávia fővárosaként, vagy sarkköri Szilikon-völgyként emlegetett város nemzetközi jelentőségű ICT, azaz infokommunikációs központ, de a kreatív ipar fellegvára is.

A BusinessOulu Oulu város 100%-os tulajdonában álló ügynökség, amely a szomszédos településekkel közösen azok gazdaságának prosperitását és az itt élők munkalehetőségeit biztosítja. Szorosan együttműködik a vállalkozásokon túl az önkormányzatokkal, egyetemmel és a civil szférával is. A Smart Oulu stratégia kidolgozását is e négyes biztosította és a BusinessOulu feladata a program folyamatos koordinációja. Az önkormányzatok belátták: a smart city folyamat hatékony irányítása nem illeszthető be az ő struktúrájukba, viszont kell egy nevesített szervezet, aki felelősen biztosítja a koordinációt.

Missziójuk: a város 2027-re Európa legjobban működő ökoszisztémájaként a digitalizáció révén globális hozzáadott értéket képviselő innovációs központ lesz. Ennek érdekében nálunk szinte elképzelhetetlen színvonalú együttműködést valósítanak meg a helyi szereplők között. Ezért képviselve őket a nemzetközi színtéren is létrehozták az Oulu Innovációs Szövetséget. Hatalmas mennyiségű EU-s pályázati pénzt hoztak a városba, melynek a hasznosulását a nyílt, átlátható gazdálkodás növelte.

 

A Smart City Oulu stratégia három alappillére:

  1. A rohamosan változó városi környezet komplex digitalizációja, nyílt adatrendszerének megteremtése
  2. A digitális technológiák által támogatott egészségügyi és jól-léti szolgáltatások biztosítása, valós idejű adatokkal
  3. Fenntartható körforgásos elvekre épülő gazdaság, mely tiszta technológiákat használ

A három fenti cél csak a helyi oktatás, képzés és munkaerőgazdálkodás legjobb színvonalának biztosítása révén érhető el. Ennek érdekében pl. a bölcsődétől a nyugdíjas továbbképzésekig angol nyelven folyik minden képzés.

A stratégia jelenleg közel 140, különböző tematikájú, volumenű és más partnerségekre alapuló projektjét folyamatosan lehet követni a https://smartcityoulu.com/ratkaisut/ oldalon. 

 

Példaként az aktualitás miatt is megemlítjük a „Corona támogatási alapot kezelő robot” projektet. A vírus-veszély miatt veszélybe került magán-vállalkozások 2020. március-szeptember időszakban támogatásra pályázhattak az önkormányzatukhoz, ami 2000 EUR vissza nem térítendő összegű hozzájárulást biztosított nekik. A közel 1200 pályázat elbírálásához készített „robot szoftver” jelentősen megkönnyítette az önkormányzatok munkáját.

 

Finnország híres a környezeti felelősségéről. Oulu – Turku és Espoo városaival partnerségben – meghirdette a CarbonWise projektet, mely azt a célt tűzte ki, hogy a három város valamennyi vállalkozása a környezetet károsító kibocsátásaikat – elsősorban a széndioxidot – a nyilvánosság számára követhető, átlátható módon jeleníti meg. Természetesen a cél, hogy ezek a vállalkozások közel zéró kibocsátást okozzanak, mely hatalmas üzleti előnyöket biztosíthat számukra a környezetre érzékeny piacokon.

 

Az Oulu smart City program része a Hiukkavaara városrész kialakítása, fejlesztése. A 20.000 embernek otthont és munkahelyeket kínáló városrész, mint Városi Living Lab („élőlaboratórium”) a programban részt vevő partnereknek (Oulu város, Skanska, Hartela-Forum, Sonell, Oulu Egyetem) a városfejlesztés, kivitelezés, energiagazdálkodás, stb területeken kínál kísérleti terepet a mérhető, kontrollálható használat során. A területen szerzett adatok nyílt rendszerben történő feldolgozása ökológiai, társadalmi, kulturális és gazdasági hatások elemzésére ad lehetőséget.

 

A SmartX!!! konferencia többi előadásáról a Hírek között lehet megtalálni az összefoglalókat.