Olyan globális kihívásokkal kell szembenéznünk, mint a, a klímaváltozás, az idősek növekvő aránya a társadalomban, a népességfogyás és napjainkban a világjárvány. Ezek halaszthatatlan szemlélet- és gondolkodásmód-váltást követelnek mind a társadalom működése, mind az egyének élettervezése szintjén. A világméretű COVID-19-koronavírus járvánnyal kapcsolatos 2020-as veszélyhelyzet különösen rámutatott arra: a rendkívüli körülmények között a fokozott veszélynek kitett idős emberekre kiemelt figyelmet kell fordítani.

A XIII. Kerületi Önkormányzat időspolitikája olyan szemlélet és feltételek megerősítését szolgálja, amellyel növelhető az időskor presztízse, az időskor iránti szolidaritás, az idős emberek megőrizhetik emberi méltóságukat, autonómiájukat. Bármely közösség minősége, erkölcsi és emberi hozzáállása leginkább annak alapján ítélhető meg, ahogyan az idősekkel bánik, ahogyan gondol rájuk a társadalmi együttélésben.

A kerületben 10 idősek klubja működik 1010 férőhellyel. Ennek a szolgáltatási hálózatnak kifejezett célja az egészségtudatos, tevékenyen töltött időskor feltételeinek, az idősek számára a jobb életminőségnek a megteremtése. Motiváljuk őket olyan magatartás és életstílus kialakítására, amellyel elérhető az aktív időskor. Idesorolhatók a szabadidős programok éppúgy, mint például az okos távegészségügyi szolgáltatások.

Az innovatív távegészségügy – az egymással kommunikáló okos készülékek révén – megváltoztatta a megelőzés, a diagnosztika napi gyakorlatát. A kerületben először az Évgyűrűk Idősek Klubjában (Jász u. 130.) épült ki távegészségügyi rendszer 2011 májusában, majd 2012-től az Őszikék Idősek Klubjában is. Ennek keretében rendszeresen EKG-, vércukor-, koleszterinmérés végezhető a klubtagok körében. Az egészségügyi szakember interneten megkapja a digitalizált adatokat, értékeli a mérés eredményét, és szakvéleményt mond. Az idejében kiszűrt egészségügyi problémával gyorsabban lehet megfelelő ellátáshoz jutni.

A távegészségügyi szolgáltatás – amelyet évente átlagosan 225-en vesznek igénybe a kerületben – biztonságos, kényelmes, preventív, és tehermentesíti a hagyományos ellátórendszert.

A SMARTX!!! konferencián is foglalkoztak az idősekkel

Az október 29-i SMARTX!!! konferencián Dominic Weiss, a bécsi Smart City ügynökség vezetője előadásában büszkén említette az idősek életminőségének javítását célzó WAALTeR projektet.

Az alkalmazott info-kommunikációs technológia és az AAL (aktív és támogatott életmód) integrációját kutató projekt, a WAALTeR Bécs városa megbízásából az Osztrák Klímaügyi, Környezetvédelmi, Energiaügyi, Mobilitási, Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával zajlott 2016 decemberétől 2019 novemberéig.

A WAALTeR projekt többféle módon támogatja a Smart City Wien keretstratégia célkitűzéseit. A projekt bemutatta, hogy a Smart City hogyan fejlesztheti az idősek digitális készségeit, segítséget adva társadalmi integrációjuk növeléséhez és az időskori társadalmi elszigeteltség leküzdéséhez. Ugyanakkor segített az egészséges öregedés és az aktív mobilitás területén is.

Bécs 21. kerületében egy bemutató lakásban ki lehet próbálni az alkalmazott smart megoldásokat.