Október 29-én bonyolítottuk le a SMARTX!!! konferenciát, ahol Dominic Weiss, a bécsi Smart City Ügynökség vezetője igen lendületes, hatásos és főleg: tartalmas előadásában hívta fel a figyelmet arra, hogy a smart city alakításához két út vezet: az egyik a stratégiai, hosszú távon, jól előkészített, a felhasználókkal, létrehozó partnerekkel egyeztett tervszerű út, a másik a „nice-to-have”, azaz „jó-ha-van” elemekből összeállított smart city.

A SMARTX!!! konferencián Bécs, Amszterdam, Barcelona, Oulu és az ausztrál Newcastle bemutatott megoldásai között mindkét kategóriából találtunk példákat. A XIII. kerületben a SMART13 Program indításaként több olyan kezdeményezést indít az önkormányzat, ami az eredeti célon, azaz a lakók életminőségének javításán túl a smart city-vel való ismerkedést, barátkozást is szolgálja, azaz segít a lakóknak megérteni, hogy mi is lehet az a smart city, a kezdeményezőknek pedig, hogy ezeket a megoldásokat hogyan fogadják a lakók.

Ahogy a konferencián is fogalmaztuk: ez az első 1-2 év mindenképpen a tanulási szakasz kell legyen. Ehhez fontos megismerni a kerület lakóinak, itt dolgozóknak a véleményét: számítunk a javaslataitokra és várjuk a programba csatlakozni kívánók jelentkezését.

Mai bemutatandó smart city példánk a nemrégiben a Marina parton és a Hajdú parkban telepített két okospad. A jól tervezett, időjárás- és vandálálló padok eredeti funkcióikon kívül napelemes technológiájú áramforrásával saját világítást, telefonok töltését és internet elérést tesznek lehetővé, így a kezdeményezés célja, hogy – különös tekintettel a jelenlegi COVID-19 vírus által okozott bezártságra – kicsalogassák a szobájukban interneten lógókat a közterekre, friss levegőre (hogy inkább ott lógjanak a neten…)

A közterek használata, azok kialakítása rohamosan változik, egyre inkább a közterek használóinak igényeit figyelembe véve, sőt: a használók maguk alakítják és működtetik ezeket a tereket. A Placemaking mozgalom mára világszerte kiváló eredményeket mutathat fel, nemzetközi nonprofit szervezetük, a Project for Public Spaces (www.pps.org) nemrég Budapesten is tartott egy sikeres bemutatót, ízelítőt kaptunk, hogyan is lehet egy köztér adottságait felmérve, értékelve közösen megtervezni annak jövőjét.

Feltöltött okospad

A Marina parti padban – a Vodafone-nal kötött szerződés szerint – nemcsak vezeték nélküli telefontöltő, USB-csatlakozók működnek, hanem a levegőminőséget mérő szenzorok is vannak.

A Hajdú pihenőparki padot, mint prototípust a VPI Kft. ajánlotta fel: egy év megfelelő működés után az önkormányzat tulajdonába kerül a pad. Az ebbe a padba épített szenzor szintén méri a levegő nitrogén-dioxid, ózon tartalmát, a szálló por adatait, továbbá páratartalom-, légnyomás- és hőmérsékletadatokat is mér és tárol.

Az önkormányzat a két kültéri okospad-típus üzemeltetési tapasztalatai alapján szeretné majd bővíteni a kerület okospad információs garnitúráját; következő lehetséges helyszínként szóba jött az Árpád hídfő, a Futár park és a Gyöngyösi sétány.