A XIII. kerületi öntöző-hálózatokat 2012 óta a költségtakarékos módon, egyben az ivóvíz-felhasználást is csökkentve, fúrt talajvíz-kutakról működteti az önkormányzat. A talajvizes megoldást az Országbíró lakótelep rekonstrukciójakor tesztelték, az volt az első integrált parki fejlesztés a kerületben.

Ma már 22 talajvíz-kutat üzemeltet az önkormányzat, ezek több mint 165 ezer négyzetméter zöldfelület (több, mint 22 futballpálya!) öntözését biztosítják. Szakértők szerint a XIII. kerület, de egész Budapest alatt egy kincsesbánya van, a Duna talajvize. Bárhol lefúrunk 2-2,5 méterre, ott már nagy valószínűséggel találunk talajvizet, amelynek felhasználási költsége töredéke az ivóvízének. A fővárosban jelenleg a XIII. kerület az egyetlen, ahol a talajvizet közparki öntözésre használják.

A talajvíz-kutas öntözőhálózatok nem csak gazdaságosak: smart megoldásokkal az öntözés programozható, így arra a növényzet számára legkedvezőbb és a lakossági területhasználatot legkevésbé zavaró éjszakai időszakban kerülhet sor, ráadásul a talaj nedvességtartalma alpján vezérelhető. Ezzel a smart öntözési rednszerrel a kerületi zöldterületek színvonalas fenntartását tudja majd biztosítani az önkormányzat a nyári, aszályos időszakokban is.

A 22 helyszín közül a legnagyobb parkterületek, ahol már működik a talajvizes öntözőhálózat működik: Rákos-patak (Hajdú utcai hídfő), Marina part (Turóc utca), Marina part (Kelén utca), Kárpát utcai lakótelep – Duna terasz, Gyermek tér, Béke tér, Árpád hídfő lakótelep (Róbert Károly körút 22. mellett).

A talajvizes öntözőhálózat kialakítása, működtetése része az AngyalZÖLD 3.0 integrált közterületi komplex programnak, amelynek célja a jelenlegi közterületi és zöldhálózati rendszer smart megoldásokkal történő fejlesztése. A program megvalósítása során a korszerű városirányítás eszközeit smart technológiák alkalmazásával kívánja bővíteni a kerület, ezzel biztosítva, hogy a közterület helyi rendszere, például a rekreációs szolgáltatások üzemeltetése még környezetkímélőbbé és költséghatékonyabbá váljon.

Barcelona zöldterülete összesen 3000 hektár. A 75 városi park, 16 történelmi park, 6 tematikus park és 2 parkerdőn kívül 45 tömbbelsőben kialakított park, 500 játszótér és 111 kutya-park a mediterrán éghajlathoz képest igen jó állapotban van – elsősorban a 2014 óta folyamatosan fejlesztett smart kertészeti rendszernek köszönhetően.

Mint minden smart city megoldásnak, ennek is az alapja az ADAT. Adatot pedig méréssel, érzékelőkkel tudunk szerezni. Barcelona egy 4 éves rendszerfejlesztést követően 2014-ben az egész városra vonatkozó adatgazdálkodási stratégia részeként valósította meg az első smart parkokat és folyamatosan fejlesztik a rendszert. Jelenlegi adatok szerint a 2014 es vízmennyiségnek alig több, mint felét használják, miközben a lakosság megelégedettsége 2019-re 88%-ra emelkedett.

A teljesség igénye nélkül itt egy felsorolás, hogy a vezetéknélküli, napelemekkel tölthető akkumulátorokkal működő érzékelők milyen adatokról adnak valós idejű tájékoztatást:

  • vízminőség – nem csak az öntöző víz, hanem a szökőkutak vizét is ellenőrzik
  • levegőminőség – szennyező anyagok, hőmérséklet, páratartalom,csapadékmennyiség
  • talajminőség – a növények táptalajának állapotát mérik
  • vízáramlás mérése – az öntöző-hálózat fogyasztási és hatékonysági szintjét mérik, ezzel például a szivárgásokra ad jelzést
  • biztonság – mindenféle lopás (víz, szerszámok… CCTV-s megfigyelése, amit egyben a park használati intenzitásának mérésére is tudnak használni.