A smart city egyik alappillére a biztonság megteremtése a városlakók részére. Mindez hatványozottan igaz a közlekedésre: a gyalogosok és az autóvezetők számára egyaránt fontos a lehető legjobb körülményeket megteremteni. Néhány apróbb, de annál hasznosabb smart megoldás pedig segít megelőzni az esetleges baleseteket. Három példát mutatunk be erre.

Világító kerékpárút az éjszakai tekeréshez

A városi közösségi közlekedés Budapesten nem merül ki a BKK nyújtotta lehetőségekben: a közösségi és az egyéni közlekedés között hidat teremtenek a különböző kölcsönző és sharing rendszerek (pl. közösségi bicikli, roller), amelyek folyamatosan rendelkezésünkre állnak és kényelmes közlekedést biztosítanak. A zökkenőmentes tekeréshez viszont nappal és éjszaka egyaránt biztonságos bicikliutakra van szükség.

Az éjszakai közlekedés segítésére több külföldi országban különféle megoldásokkal világító kerékpárutakat hoztak létre. A hollandok napenergiával működtetett LED-ekkel szerelték fel a bicikliutakat, de nem is akárhogy: a világítótestek Van Gogh Csillagos éj című festményét idézik meg, mindezzel egy különleges élményt teremtve a közlekedők számára. Lengyelországban egy költséghatékonyabb megoldást választottak: a burkolatot foszforral vonták be, ami a napfény által feltöltődik és az éjszaka folyamán 10 órán keresztül képes bevilágítani a biciklisávot.

Intelligens zebra a balesetmentes gyalogos átkelésért

A közlekedés a gyalogosok számára is rejteget veszélyeket: kivilágítatlan útszakaszok, rossz látási viszonyok, az úttestre belógó fák és bokrok, vagy a parkoló járművek mind megnehezíthetik a rálátást a gyalogos-átkelőhelyekre. Ilyen esetekben jöhet jól az intelligens zebra.

Ez egy világító átkelőhely, ami a gyalogos közeledését jelzi. A járda szélén két fotocellás érzékelő figyeli a zebrához érkezőket, amint megjelenik valaki, a burkolatba helyezett LED lámpák – melyek akár egy tonnát is elbírnak – villogni kezdenek. A jelzőrendszer különösen az esti órákban nagy segítség az autóvezetők számára, de nappali viszonyok között is jól működik.

Átkelés akár várakozás nélkül? – okos közlekedési lámpák

Milyen jó lenne, ha többé nem kellene várakozni a zebránál a piros lámpa miatt, nem? A technológia már erre is nyújt megoldást: Bécsben okos közlekedési lámpákkal könnyítik meg a gyalogosok közlekedését.

A smart közlekedési lámpa azonnal zöldre vált, ha valaki a zebrához érkezik. Mindez úgy lehetséges, hogy négy méter magasan elhelyeznek egy optikai szenzort, ami akár a nyolc méterre lévőket is képes felismerni. Ekkor a rendszer kiszámítja, hogy várhatóan mikor érkezik az átkelőhelyhez a gyalogos, és mire odaér, már megállás nélkül át is kelhet az úttesten.