A smart city fejlesztés egyik legfőbb célja a fenntartható fejlődés biztosítása. Ezzel szorosan összefügg a „zöldügy”, a környezetvédelem és klímaváltozással kapcsolatos tennivalók sora. Miként lehet info-kommunikációs technológiák segítségével támogatni a természeti erőforrások megőrzését, okos felhasználását, fejlesztését?

 

A XIII. kerület zöldterületeinek, fasorainak nyilvántartásához az önkormányzat az Info-Garden Kft. magyar fejlesztésű szoftvereit alkalmazza, amelyek hatékonyabbá teszik a városüzemeltetést a felhasználóbarát, dinamikus térinformatikai alkalmazással – figyelembe véve a közterület-fenntartás és zöldterület-gazdálkodás igényeit és tapasztalatait.

 

Mitől smart ez a városüzemeltetési szoftverrendszer?

 

Friss (lehetőség szerint „valós idejű”, megbízható és mindenki számára hozzáférhető adatok.

Használatával az önkormányzat zöldfelületi (közterületi) vagyonkatasztere – mennyisége és értéke szempontjából is – pontosan nyilvántartható és folyamatosan nyomon követő. Ezzel az alkalmazással a zöld(köz)terület-üzemeltetés valamennyi eleme – területenként, parkonként – innovatívan kezelhető a munkatervezéstől az ellenőrzésen át a fenntartás költségeinek naprakész rögzítéséig.

Mindezen túl teljes körű adatszolgáltatásra képes lakossági webes felülethez, közcélú önkormányzati weboldalakhoz, hibabejelentő portálokhoz kapcsolódóan. A fasorok pontosan nyilvántartott és rendszeresen frissített adataival, amelyek akár a faegyedek egészségi állapotát is jelzik, megelőzhetők a kidőlt fák, leszakadt ágak által okozott személyi és vagyonkárok.

A szoftverek révén jelentős megtakarítás érhető el: a műszaki ellenőrzés hatékonyabbá válik, a döntések előkészítését megalapozó szakmai anyagok előállítási ideje töredékére csökken, és a hatósági munka is jelentős segítséget kap.

A XIII. Kerületi Önkormányzat jelenleg 1,3 millió négyzetméter zöld felületről gondoskodik – beleértve a sétányokat, fasorokat, parkokat is. Kiemelten figyel a zöld felületeinek a bővítésére és minőségi fejlesztésére. A kerületben 30 ezer faegyed ápolásáról gondoskodik az önkormányzat, és az elmúlt öt évben 5700 fát ültetett. Persze 30 ezernél több fa található a kerületben, a többi a Fővárosi Önkormányzat és privát tulajdonosok kezelésében.

Ha kíváncsi vagy a XIII. kerület zöld területeinek adataira, itt meg tudod nézni. A link először egy kataszteri térképre navigál, ahol megjelennek a parkok, fasorok. A különböző jelekre kattintva felugrik a keresett helyszín nyilvántartási adatlapja, hogy milyen zöld növényzet található az adott részen, de az is látható a zöld térképen, hogy hány pad, játszóeszköz, stb. van ott. Az érdeklődő akár utca, házszám, helyrajzi szám alapján is kereshet parkokat. Fasorok esetében a címre kattintva megjelenik a fa fotója és az adatlapja is.

A Polgármesteri Hivatal környezete

 

A Hivatal előtti egyik fa adatai a rendszerben