Ingyenes ECDL tanfolyamok kismamáknak

A vírushelyzet sokakat rákényszerített, hogy alapvető számítógépes ismereteket szerezzenek a kapcsolattartás, távmunka érdekében. A számítógépes ismeretek fontossága érezhetően nő, a pandémia egyik jó hatása, hogy gyorsabban növekszik a korszerű ismeretekkel rendelkezők száma is. 

Smart city – esetünkben smart kerület – nem létezhet smart polgárok nélkül, ahhoz viszont, legalább alapvető informatikai ismeretekkel rendelkező emberekre van szükség. Egyre inkább személyre szabott és hatékony városi szolgáltatásokra van szükség, amit szinte kizárólag valamilyen infokommunikációs fejlesztés révén lehet megoldani. Részben erre épül a XIII. kerület Smart13 Akcióterve. Ennek egyik feladata: „Kerületi lakosok, civil szervezetek digitális átállásra való felkészítése, kiemelt figyelemmel a valamilyen okból hátrányos helyzetűekre.”. Kiemelten kezeli a kismamák csoportját és önálló feladatként jeleníti meg a kismamák számára ingyenesen biztosított felkészítést a 4+3 modulos ECDL vizsgára.

2011-ben szervezték az első ECDL-kurzust. Kilenc év alatt 17 tanfolyamot indított az önkormányzat; 2020. június végéig összesen 230-an szereztek bizonyítványt a 248 résztvevőből. A 4 modulos ECDL Start (új nevén: BASE) bizonyítványt eddig ingyenesen 181 fő szerzett, 7 modulos ECDL bizonyítványt ugyancsak ingyenesen 49 fő.

Mi az az ECDL?

Az ECDL a European Computer Driving Licence betűszava, azaz: Európai Számítógép-használói Jogosítvány. Másképpen: az informatikai írástudás nemzetközileg egységes bizonyítványa, amelynek alapja egy moduláris vizsgarendszer. Az ECDL-program 7 modulból ír elő vizsgát: számítógépes alapismeretek, online alapismeretek, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentáció, képszerkesztés, adatbázis-kezelés.

Miért hasznos az ECDL-bizonyítvány?

Széleskörű tudással felkészíti a résztvevőket a várható munkaerő-piaci kihívásokra. Minőség-orientált. A megszerzett tudás konvertálható. Növeli a munkaerő-piaci esélyeket. A tanfolyam bizonyítványával – visszajelzések szerint – többen találnak a munkaerőpiacon új, vagy a korábbinál jobb állást.

Az ECDL-felkészítés a XIII. Kerületi Önkormányzat filozófiáját is követi: a tudás a legjobb befektetés.

Azoknak, akik már képesek az interneten keresgélni, ott fellelhető információkkal tovább gyarapítani tudásukat, ajánljuk, hogy a smartcity.careers oldalt böngésszék. Persze ehhez – mint a legtöbb smart city témához kapcsolódó anyaghoz – angol tudásra is szükség van, de legalább is a használatára Google translator  (ami sokszor igen vicces fordításokat – ferdítéseket – is eredményez). Ezen az oldalon 8 olyan online kurzust ajánlanak, amelyekkel el lehet indulni a smart city karrier építés útján. Ilyenek pl.: Városi innováció (a fenntarthatóság és technológiai megoldások alap-információinak megszerzését egy ingyenes kurzusban több, mint 4 órás videós anyag segíti). Dolgok Internete (IoT) és Kiterjesztett Valóság területére a Coursera oktatóközpont szintén ingyenes tanfolyamára augusztus 14-től lehet jelentkezni.

Kérjük írd meg véleményed a cikkel kapcsolatban, vagy a SMART13 Programról: info@smartcity13.hu