Az arabok már régóta tisztában vannak olaj-készleteik végességével és a jelenlegi gazdagságukat arra használják, hogy megalapozzák a fenntartható jövőjüket. Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa Dubai átfogó fejlesztési stratégiaként dolgozta ki a „Smart Dubai 21” stratégiát, melynek jelszava: „Felkészítjük Dubait hogy már ma a jövőt válassza!”

A programot személyesen irányítja Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Szaúd-Arábia alelnöke, miniszterelnöke. A Smart Dubai 2021 stratégia 100 KPI-t (Key Performance Indicator-t, azaz „kulcsfontosságú teljesítménymutatót”) határoz meg annak érdekében, hogy a kitűzött célokat a leghatékonyabb módon érjék el. Ez azt jelenti, hogy közel 100 olyan területe van a stratégiának, amelyet mért, elemzett adatokkal alátámasztott folyamatos irányítás jellemez.

Nézzük meg, hogy gondolkodnak ők, milyen fő fejlesztési területeket határoz meg a Smart Dubai 2021:

Smart, élhető és reziliens város

A reziliens város felkészült a jövőbeli sokkok felszámolására, és úgy alakította ki társadalmi, gazdasági és műszaki rendszereit és infrastruktúráját, hogy a krízis helyzetekben is fenn tudja tartani az alapvető funkciókat, struktúrákat, rendszereket és identitást.

A megszokott üzleti modellekkel szakító, „bomlasztó” (disruptive) technológiák által vezérelt globálisan versenyképes gazdaság

A disruptive technológia olyan innováció, amely forradalmian változtatja meg a fogyasztók, az ipar vagy a vállalkozások működését. A bomlasztó technológia hatékonyabb, olcsóbb és integráló hatású, sok esetben teljesen új elveket, gyakorlatot igényel, ezért a kormányzásnak is fel kell készülnie ezek alkalmazására (smart kormányzás).

Összekapcsolt társadalom könnyen igénybevehető társadalmi szolgáltatásokkal

Az összekapcsolt társadalom egy hiperkomplex társadalom, amelyben az információk és ismeretek kezelése és feldolgozása mára fő erőforrásunkká vált. Egy új fajta társadalom, ahol a kapcsolatok és az információ továbbítás lehetőségeinek exponenciális növekedése a gazdaság és társadalom alapvető működéséhez járul hozzá.

Zavartalan közlekedés – önjáró és megosztott mobilitási megoldásokkal (Shared Autonomous Vehicles – SAV)

A jövő közlekedési megoldásainak egyik lehetséges útja a vezető nélküli autókra épülő megosztott autonóm járművek rendszere (SAV). Ez a szolgáltatás az autó kabinjait önmagukban használva, az autómegosztó és a telekocsi-rendszereket egyesítheti egyedülálló szállítási módba. 

Tiszta környezet, melyet az élvonalbeli, ún. „cutting edge” IKT innovációk tesznek lehetővé

Az élvonalbeli technológia olyan technológiai eszközöket, technikákat vagy eredményeket jelent, amelyek a legfrissebb és legmagasabb szintű informatikai fejlesztéseket alkalmazzák; más szóval: technológia a tudás határán. 

Digitális, lean kormányzás

A lean szervezet olyan struktúra, amely kevesebb erőforrással a felhasználók számára több értéket teremt, mint egy hagyományos szervezeti struktúra. A lean kormányzásban résztvevők a szervezeten belül és a polgárokkal közösen is arra törekszenek, hogy folyamatosan fejlesszék a kormányzás módszereit, eszközeit.

A fenti célok megvalósítását szolgáló menedzsment szervezet egyik fő célja, hogy koordinációt biztosítson a széles partnerségre épülő folyamatok között. A „quadropule helix” módszer alapján létrehozott együttműködésben az önkormányzati, gazdasági szervezetek, egyetemek-kutató intézetek és civil szervezetek közösen dolgoznak a programban.