A smart épületvezérlési rendszerek az épületben elhelyezett mérők, érzékelők által gyűjtött adatok felhasználásával kényelmünket, biztonságunkat és pénztárcánkat szolgálják. Mindezt tehetik automatikus módon, egy előre beállított érték elérésével, vagy lehetőséget adnak számunkra saját kütyünkkel (tablettel, mobil telefonnal) irányítani a folyamatokat.

A XIII. Kerületi Önkormányzat új bérházai ebből a szempontból is „okos” épületek: az épületek technikai megoldásai számos előnyt nyújtanak a felhasználók, tehát a lakók, és az üzemeltető számára is. Mitől smart, vagy okos maga az épület? A smart home rendszer az épület gépészeti és villamossági hálózatára csatlakoztatott, e rendszerek alapvető szolgáltatásait kiegészítő eszközök összességét jelenti. Ezek az eszközök információkat gyűjtenek a környezetükből, s azok alapján a modern gépészeti rendszereken keresztül optimalizálják működésüket. Vegyünk egy példát: kint csökken a hőmérséklet, ezt „érzi” az épület, és az okos épületirányítási rendszer megkezdi a belső terek optimálás fűtését. Nagy hangsúly van az „optimális” módon, mert az érzékelők révén a külső-belső állapotok figyelembevételével – pl. a fényviszonyok miatt világítás bekapcsolásával együtt – intézkedik, vagy a hőszigetelő árnyékolót mozgatja.

Lakóházak esetében már a 2000-es évek elejétől használták az épületfelügyeleti rendszereket energetikai optimalizálásra, a szellőztetés, fűtés, hűtés megoldásaira. Az optimalizálás révén az energiafogyasztás csökkenését, a komfort érzet növelését érték el.

Azt mindig hangsúlyozzák a szakemberek: nem elég, hogy az épületirányítás rendszere okos, a lakóknak is meg kell tanulniuk az épület okos használatát. Rajtuk is múlik mindez.

A XIII. Kerületi Önkormányzat beruházásainál mára természetessé vált valamilyen beépített intelligenciával rendelkező, épületfelügyeleti-épületirányítási rendszer telepítése. Ilyen okos lakóépület például a 100 lakásos Passzívház a Jász utca 91-ben, a Kartács utca 14. és a Klapka utca 17. szám alatti házak. (Jelenleg a Jász utca 72. alatt folyik egy önkormányzati tulajdonú bérház építése, illetve a Petneházy utca 90. címen egy másik önkormányzati lakóházprojekt tervezése. Mindkettőt szintén smart épületfelügyeleti megoldásokkal képzeli el az önkormányzat.)

A XIII. Kerületi Önkormányzat házai tehát egyre okosabbak, szabályozásuk egyre kifinomultabb és kezelhetőbb. A kerületben egyre több ingatlanfejlesztés – legyen az lakás, vagy iroda – valósul meg korszerű, smart épületként. Ezek mind ugyanazt a célt szolgálják: lakóiknak, dolgozóiknak jobb élet- és munkakörülményeket biztosítsanak, illetve mindezt kevesebb energia felhasználásával érjék el.

De hogyan tovább?

Az intelligens rendszerek fejlődésének következő szintje az integráció: a házon belüli különböző rendszerek, illetve egy tömbben, városrészben elhelyezkedő különböző épületek smart rendszereinek összekapcsolása. A teljesség igénye nélkül ezek az integrált rendszerek egy kritikus tömeg elérése után tudnak igazán optimális költséghatékony szolgáltatásokat nyújtani:

 • hőmérséklet-szabályozás (hűtés-fűtés)
 • világítás-szabályozás
 • nyílászárók nyitása, zárása
 • házon belüli kommunikáció (telefon, kamerás rendszerek)
 • árnyékolás
 • biztonsági szolgáltatások…

Energiahatékony épületek Bécsben

A bécsi Simmering kerületben az EU Horizon 2020 kutatás-fejlesztési alapjának támogatásával megvalósult városrész-rehabilitáció során egy minden tekintetben integrált rendszert alakítottak ki az ott levő lakóépületek, iskola, könyvtár, kereskedelmi létesítmények összekapcsolásával. A projekt még tart, de a már mérhető kedvező eredmények alapján Bécs további, hasonló városrész-megújításokat tervez.

A Smarter Together (Együtt Okosabban) néven futó projekt öt kiemelkedő területe:

 • adatmenedzsment rendszer – melyből a smart szolgáltatások kapnak információt
 • megújuló energiaforrások használata
 • az épületfelújítás holisztikus, „minden mindennel összefügg” szemléletű tervezése, megvalósítása
 • e-mobilitás elsődlegessége – helyi lakosok megadott időtartamra mobil applikációval foglalhatnak elektromos autókat ingyen
 • a lakosság és a városrész valamennyi érintettjének aktív bevonása, közreműködése a sajátjuknak tekintett megújítási folyamatban.

Ennek az öt tevékenységcsoportnak az összeköttetésével egy valóban okos kerületet hoznak létre – melyet a projektben való részvételük során szerzett újszerű tudás alapján okos emberek irányítanak, használnak és élvezik az előnyeit.