A nemrégiben eltávozott Bálint gazda 75 éves korában vette az első számítógépét és unokája  segítségével tanulta meg használni. Saját bevallása szerint nagy örömöt okozott neki, egy új világ nyílt ki számára. A senior.hu oldal 8 pontba foglalt tanításai között szerepel a következő: Haladni kell a korral, a digitálissal is!  

A XIII. kerületi Önkormányzat közel 10 éve indította el a szépkorúak informatikai képzését. Alapvető célja az volt, hogy minél több idős embernek legyen lehetősége ezt a bizonyos „új világot” megismerni. Az infokommunikációs eszközök használatának alapjaival megismerkedve az új típusú ismeretszerzés és kapcsolattartás révén legyenek részesei az új világnak. Ezzel az Önkormányzat elő kívánja segíteni, hogy az idősek leküzdhessék a számítógép és internet használatának főbb akadályait: a tapasztalat, az ismeretek és a motiváció hiányát. A képzéseket a Zsinór utcai Idősek klubjában kialakított oktatóteremben tartják. Továbblépésként a Visegrádi utca 96/b szám alatt egy úgynevezett klubkávézót hoztak létre. Ez lehetővé tette, hogy az idősek szabadidejüket hasznosan töltsék el, barangolva a világhálón új élményeket, új ismereteket szerezzenek.

XIII. kerületi Digitális Jólét Program

Tudjuk, hogy az időseknek az internet számtalan, életminőséget javító szolgáltatást kínál, ezért fontos, hogy ezek használatát minél többen elsajátíthassák a korcsoport tagjai közül. Az elindított program megteremti a feltételeket és mintát ad ahhoz, hogy az idősebb korosztály számára természetessé váljon az info-kommunikációs eszközök használata. A programban résztvevők szerint így lehetőségük nyílik az ismeretszerzéshez, kultúrához, a közösséghez való tartozáshoz, társadalmi kapcsolataik bővülnek. A helyi Digitális Jólét Program biztosítja, hogy az idősek ne érezzék magukat „digitálisan elmaradottnak”, „kirekesztettnek”. A program ösztönzi az időseket az okos eszközök használatára, a digitális jártasság megszerzésére, egy új közösségi életbe való bekapcsolódásra.

Az eNet és Telekom 2018-as közös felmérése szerint a fiatalok 17%-a rendszeresen, 59%-a alkalmanként tanítja idősebb családtagjait a digitális eszközök használatára és az internetezésre. Ezek az idősebb családtagok a felmérés szerint gyakran 2-3 internetezésre is alkalmas eszközt használ. A nagyszülők a fiatalokkal közös tanulást már csak azért is a legjobb megoldásnak tartják, mert a közösen eltöltött idő nem csak a tanulásról szól, de a családtagok közti kapcsolatokra is jó hatással van. Megkérdezték az internetezőket arról, hogy szerintük mely területeken könnyítenék meg az idősek életét, ha magabiztosabban, széleskörűbben használnák az internetet és a digitális eszközeiket. A válaszadók 78%-a szerint a kapcsolattartást, 74%-a az informáltságot, 68%-a a mindenféle ügyintézést tartotta  fontosnak.

Új normális

A Covid 19 vírus kapcsán sokan gondolkodnak arról, hogy a világ már soha nem lesz olyan, mint a vírus megjelenése előtt. Ezt a (közel)jövőt nevezik az „Új Normálisnak”. A Bloomberg nemrég nagy cikkben foglalkozott az idősek helyzetével ebben az Új Normális világban. A 65 felettiek számára az elszigeteltség növekedését hozta a karantén, ezért a világban sok helyen új internetes szolgáltatásokat szerveztek önkéntesek, önkormányzatok. A „Barátság-vonal” SanFranciscoban egy kombinált szolgáltatás: telefonon naponta kétszer beszélgetnek a magányos idősekkel és ez alatt tanítják az okos telefonjuk, vagy laptopjuk használatára őket – később ez a kapcsolattartás már az internetre tevődik át, ahol másokkal is cseveghetnek. A felmérésük azt mutatta, hogy míg az idősek 42%-ának van okos  telefonja, 67%-ának internete, nagy többségük nem tudja ezeket megfelelően használni.

A helsinki időseket megkérdezték szükségleteikről

Helsinki büszke arra, hogy a várost minden szempontból úgy tekintik, mint egy folyamatos tanulást segítő környezet. Ennek érdekében mindent megtesznek, így közel 250 idős ember és 70 egyetemista részvételével, szakértő csapat segítségével dolgozták ki az idősek valós igényére szabott digitális képzés programját. E csapat feladata volt, hogy mindenki legalább 3 idős helsinki lakossal egyeztesse azokat az ötleteket, melyeken közösen gondolkodtak. Így végül több ezer ember közös munkájaként SAJÁT programjukat valósítják meg. A program az egyébként is világhírű iskolai informatikai oktatáshoz kapcsolódva az ott biztosított wifi és biztonsági rendszereket, valamint a Microsoft és Google szolgáltatások ingyenes használatát adja a résztvevőknek.

A SMART13 Program célkitűzése, hogy a kerületben élők, itt dolgozók életminősége javuljon. Ehhez az szükséges, hogy mindenki elmondja mit tart problémának, milyen megoldási javaslata van. Aki most ezt a cikket olvassa, az már internet használó – de gondolkozzon egy kicsit, vajon mi kellene ahhoz, hogy azok is olvashassák ezt, akik most nem tehetik. Kíváncsiak vagyunk a véleményükre! Közösen fejlesszük tovább a kerületben élő idősek csatlakozását a digitális világhoz!
Írj nekünk!