Az egyre gyorsuló urbanizáció új kihívások elé állítja a városokat. A smart city a jelen kor komplex problémáira, a jelen kor eszközrendszerével, főként az infokommunikációs technológiák révén keres megoldásokat.

Az így létrejövő átfogó, integrált rendszer a város működésének összes szereplőjét képes összekapcsolni, minden szükséges területen jelen tud lenni. A smart city legfontosabb célja, hogy egy-egy város, vagy akár kerület hatékonyabban és eredményesebben működjön, a lakók életminősége javuljon.

WiFi a közterületekenA XIII. kerületben az Önkormányzat “Informatikai fejlesztési terv és információbiztonsági stratégia 2020-2024” című fejlesztési dokumentuma tartalmazza azt a jövőképet, hogyan erősítheti, modernizálhatja a kerület az infokommunikációs szolgáltatásait, köztük a digitális közmű-hozzáférést. 

Az elmúlt öt évben több, mint duplájára bővítette az önkormányzat a kerületi wifi pontok számát, az összes kerületi intézményben kiépítette a szolgáltatást, minden ügyfélforgalmat bonyolító intézményben az ügyféltérben elérhető a kerületi wifi. A Dagály sétány az első olyan közterület, ahol a közterületre telepített infrastruktúrával valósítja meg az önkormányzat a szolgáltatást. 

A következő 5 évben a közterületek felújításának és fejlesztésének része lesz a wifi kiépítése: a továbbiakban 57 önkormányzati fenntartású közteret, parkot von be majd a kerület a wifi hálózatba.  A wifi hot-spotok számának bővítésén túl a szolgáltatás műszaki paraméterei is javultak, jelenleg 4Mbps sávszélességű letöltést és 2Mbps feltöltési sebességet biztosít a kerület kapcsolódó eszközönként. 
0
Kapcsolódás a szolgáltatásra naponta

Mindehhez tegyük hozzá: az előrejelzések szerint 2022-re a globális internetes adatforgalom 22 százalékát a mobilhálózatok fogják generálni (három éve ez 12 százalék volt). 

Bécsben már 400-nál több helyen, körülbelül 50-100 méter sugarú körben lehet a város által biztosított ingyenes wifi szolgáltatást használni. Ha valaki keresi, ne feledje: ők „gratis WLAN”-nak hívják! Ezen kívül több száz étterem, múzeum, hotel környezetében található ingyenes wifi, melyet saját érdekében a hely biztosítja. Több régi telefonfülkét „multimédia-állomásnak” alakítottak át, ami azt jelenti, hogy innen az önkormányzati oldalak érhetők el ingyenesen.

Amsterdam városa csak kevés, az önkormányzat által szponzorált ingyenes wifi helyet tart fenn, azonban már ezernél is több olyan hely van, ahol a helyi üzlet, bank, étterem a várossal kötött megállapodás keretében tette ingyenessé saját wifi szolgáltatását. Ezek a megállapodások kis mértékű adócsökkentés, esetleg az árufeltöltéshez igénybehető plusz parkolási idő fejében biztosítják az ingyenes wifit.