A reggeli kávé mellett ülve telefonról gyorsan bevásárolhatjuk a hétvégi ebéd alapanyagait, pár perc alatt elintézhetjük az önkormányzati ügyeinket, két kattintással pedig akár egy közelit taxit is rendelhetünk otthonunkhoz. A smart city szolgáltatások anélkül szövik át életünket, hogy észrevennénk őket. 

Az elsősorban IKT alapú smart megoldások leginkább egymástól elkülönülve jelennek meg a lakók és a város életében. Ilyenkor ugyan intelligens szolgáltatásokról beszélünk, de ezek az egész településre vetítve nem tekinthetőek teljes mértékben smart megoldásoknak. Ahhoz, hogy mindebből tényleg egyértelműen és egységesen smart city képződjön, egy tudatos és átfogó stratégiára van szükség. 

1. Utazástervezés két gombnyomással

A kerület lakói közül már sokan használják a BKK Futár nevű applikációt, melynek segítségével valós időben tájékozódhatunk a buszok, villamosok, metrók és trolik pontos érkezéséről, egyszerűen megtervezhetjük A-ból B-be az utazásunkat a város bármely pontján, és azonnali információkat kaphatunk a járművek helyzetével kapcsolatban.

2. Közösségi közlekedés környezetbarát módon

A közösségi közlekedés ma már nem csupán a tömegközlekedés általánosan ismert formáira korlátozódik: környezetbarát módon okostelefonos applikáció által gyorsan elérhetőek bárki számára a közösségi járművek a főváros utcáin. Kerületünkben is egyre többen használnak közösségi biciklit és elektromos rollert, robogót, autót a közlekedés eszközéül, így olcsón és környezetszennyezés nélkül utazhatunk a városban. Az okostelefonos alkalmazások révén pedig könnyen megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb lévő utazási eszközt, de a kijelölt állomásokról is gyorsan tájékozódhatunk mobilunk segítségével.

3. Okospad, ha lemerülne a telefon vagy netre volna szükség

Már a kerületünkben is találkozhatunk napelemmel működő okospaddal is, ami a saját energiafelhasználását optimalizálja. Az időjárástól teljesen függetlenül üzemel, így pedig az év bármely hónapjában lehetőség van az utcán tölteni a telefonunkat – USB-csatlakozón keresztül, de akár vezeték nélküli módon is -, és ingyenes WiFi-t találhatunk a pad 4 méteres környezetében. Az okospad által a telefonunk biztosan nem fog cserben hagyni minket, egy kis pihenés közben gyorsan orvosolhatjuk az otthon hagyott telefontöltő problémáját.

4. Okos közvilágítás: ez már nem csak lámpa

A közbiztonság egyik alappillére a köztéri lámpák működése. Ez a város életében önálló rendszert képező hálózat lehetőséget ad olyan új lámpaoszlopok telepítésére, amelyek alkalmasak új szolgáltatások biztosítására is – amellett, hogy az új lámpatestek sokkal energiatakarékosabbak is. Budapesten pár éve kísérleti projekt keretein belül XIII. kerületben? különböző intelligens funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot helyeztek el. Az energiatakarékos lámpaoszlopokat LED világítással, fényerő-szabályozással, WiFi-vel és kamerával szerelték fel, emellett lehetőség van segélyhívást indítani róluk, tölteni az elektromos járműveket, a rajtuk elhelyezett környezetérzékelő szenzorok pedig fontos adatokat gyűjtenek a környezettel kapcsolatban.

+1 Közösségi kertek a zöldebb városokért

A közösségi kertek arra is jó például szolgálnak, hogy bemutassuk: a smart megoldások nem minden esetben „high tech” fejlesztések, sokkal inkább józan paraszti ész diktálta közösségi projektek, amelyek a városlakók számára biztosítják környezettudatos és fenntartható közösségi szabadidős tevékenységet. Ma már számos vidéki város és Budapest korábban elhagyatott telkein XIII. kerületben? működnek közösségi kertek, melyek a városi térhasználatot egyedi módon értelmezik újra. Amellett, hogy a kertészkedés lehetőségét biztosítják a városban élők számára, erős közösségteremtő erővel is rendelkeznek.